Băsescu a respins de la promulgare Legea reducerii CAS

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, “din punct de vedere al oportunităţii”. Într-o declaraţie de presă, şeful statului a anunţat că este nevoie de 13,5 miliarde de lei în plus pentru anul viitor, pentru acoperirea deficitului – din care 5 miliarde numai la pensii -, şi a prezentat riscurile promulgării unui astfel de act normativ. Faţă de cele anunţate deja până acum, creşterea Cotei Unice reprezintă un mare risc, a precizat preşedintele, amintind şi de majorarea impozitului pe maşini şi pe proprietăţi, incluse deja în modificarea Codului Fiscal. 

Iată declaraţiile lui Traian Băsescu:

“- Vreau să afirm din nou că o reducere a CAS-ului este o măsură bună pe care o susţin fără rezerve legate de utilitatea sa. În acelaşi timp, am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii.

– Nu am intervenit pe textul legii. Deşi am solicitat un document de la Guvern din care să rezulte cum poate fi susţinută reducerea CAS, nu am primit nici un document.

– Un risc este legat de creşterea taxelor: a celor pe proprietate, a celor pe automobile, creşterea Cotei Unice – repet: creşterea Cotei Unice.

– Un alt risc este fragilizarea sustenabilităţii fondului de pensii. Am trăit zile când am constatat că nu aveam de unde să luăm bani pentru pensii. Creşterea de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei deficitul fondului de pensii este un lucru îngrijorător. Nu vreau să spun că nu se vor plăti pensiile, dar creşte riscul să amânăm plata pensiilor, să le mutăm pe luna viitoare. Acesta este un deficit structural.

– Anul acesta, pe primele 6 luni, deficitul de încasări e de circa 2,4 miliarde lei, deci premierul trebuie să facă obligatoriu o rectificare negativă.

– Un alt element care m-a făcut să întorc legea în Parlament este legat de modul în care s-au realizat investiţiile pe anul acesta. Faţă de alocaţia bugetară, pe primele 6 luni de la investiţii s-au tăiat 22 de la 25%, iar efectul s-a văzut în creşterea şomajului. Nu am pretenţia ca la nivelului Executivului să se înţeleagă ce este şomajul. Bieţii oameni de la guvern cred că pentru a depista şomajul te uiţi la câte locuri de muncă s-au creat. Trebuie să te uiţi şi la cele pierdute.

– Dacă privim la absorbţia fondurilor europene, cifrele de anul trecut cu care se laudă Guvernul Ponta sunt pe proiecte derulate în timpul premierului Emil Boc. Ei (Guvernul Ponta – n.r.) nu au reuşit să semneze niciun contract nou.

– E clar că anul viitor trebuie să avem o creştere importantă a bugetului Apărarii, iar situaţia regională nu ne permite să nu ne apropiem de 2% la Apărare”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.