CCR: Incompatibilii şi cei în conflict de interese nu mai pot ocupa vreo funcţie publică timp de 3 ani. ANI cere PE retragerea mandatului lui Mircea Diaconu

Încercarea unor incompatibili de a forţa legea, considerându-se îndreptăţiţi să preia orice alt mandat eligibil deşi au sentinţă definitivă care le interzice acest lucru timp de 3 ani, a fost clarificată, în sfârşit, de Curtea Constituţională a României (CCR). Astfel, Curtea a stabilit, vineri, că persoana destituită dintr-o funcţie publică în urma unei sentinţe definitive privind una din cazurile de mai sus nu mai poate exercita nicio funcţie sau demnitate publică pe o perioadă de 3 ani. În urma acestei decizii, alegerea ca europarlamentar a lui Mircea Diaconu, fost membru PNL, va fi contestată la Parlamentul European, de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Legea 176/2010 prevede că „persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Şmecheria actorului ar fi devenit precedent

Excepţia din lege a fost introdusă special de parlamentari şi speculată imediat de Mircea Diaconu, al cărui caz deja devenise precedent. Iată şmecheria lui: “Dacă am fost găsit incompatibil în funcţia de senator nu mai pot candida pentru Senat, dar pot candida pentru oricare dintre alte funcţii – de deputat, de primar, de preşedinte de Consiliu Judeţean etc.”.

De această interpretare s-a folosit Diaconu atunci când a candidat la europarlamentare deşi el avea o sentinţă definitivă a Instanţei Supreme, din iunie 2012, care îi interzicea să mai ocupe o funcţie eligibilă până în anul 2015.

Amintim că Diaconu a rămas senator încă 6 luni de la pronunţarea sentinţei, până la noile alegeri parlamentare din decembrie 2012, ignorând verdictul ÎCCJ.

2 ani pe bară consideraţi îndeajuns

Este adevărat că actorul nu a mai candidat imediat pentru un mandat la Camera Deputaţilor, deşi în logica sa ar fi avut acest drept.  A stat 2 ani pe bară ca să se mai liniştească apele dar n u a mai rezistat încă 2, până la următoarele alegerile legislative. Astfel, Diaconu, susţinut de Antenele lui Voiculescu, a candidat la europarlamentare creând, astfel, un precedent pentru viirorii amatori cu decizie de incompatibilitate.

Precizăm că atât Curtea de Apel Bucureşti, cât şi ÎCCJ i-au dat dreptul să candideze la europarlamentare. Nu i-au dat însă şi dreptul de a ocupa această funcţie eligibilă.

Parlamentul European trebuie să “cureţe” după legiuitorii români

Problema este că Parlamentul European trebuie să “cureţe” acum efectele interpretării legii după bunul plac al incompatibilului. Iar aceasta după ce ANI îi va transmite şi sentinţa definitivă a ÎCCJ din iunie 2012, şi decizia CCR din 4 iulie 2014.

Concret, judecătorii CCR au hotărât că Articolul 25, alineatul 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice se referă la orice funcţie aleasă, inclusiv cea de membru al Parlamentului European.

Decizia CCR de vineri, 4 iulie, este definitivă şi obligatorie, urmând să fie comunicată Parlamentului României.

Hotărârea CCR vine ca răspuns al unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate de deputatul liberal Steluţa Cătăniciu ca urmare a demiterii sale pentru conflict de interese.

Liberala a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea Cluj-Napoca, în timp ce era consilier local al oraşului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.