UPDATE! De unde banii pentru reducerea CAS: Guvernul măreşte taxa pe maşini şi TIR-uri şi impozitul pentru a doua casă

Misterul refuzului promulgării de către Traian Băsescu a  Legii de reducere a CAS a fost elucidat: şeful statului a ţinut să-l determine pe premierul Victor Ponta să spună public de unde va scoate banii. Prim-ministrul nu a spus-o încă, dar Mediafax a descoperit: un proiect al Ministerului Finanţelor de modificare a Codului Fiscal prevede majorarea taxelor şi impozitelor începând cu anul viitor, pentru acoperirea deficitului.

UPDATE 12: Proiectul a fost retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor, la cererea premierului.

Se va proceda, aşadar, la fel ca în cazul majorării cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale în 2013, când Ponta i-a ordonat lui Voinea să retragă de pe site proiectul, în octombrie, până după alegerile parlamentare.

Premierul arăta atunci că s-a enervat pe indexare deoarece “aceasta este la latitudinea primăriilor, nefiind o obligaţie”. 

În 12 decembrie 2012, după 3 zile de la alegeri, indexarea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale a fost aprobată de Guvern.

Redăm prevederile din proiectul legislativ:

Impozitul pe maşini va fi majorat de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 cmc inclusiv. Proprietarii de astfel de maşini vor plăti impozitul mărit de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 cmc.

Impozitul va creşte de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, ca şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate însă şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă.

Astfel, documentul stabileşte că persoanele fizice, care acumt plătesc impozit 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

Pe româneşte, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie.

Proiectul modifică şi valorile de impozitare şi coeficienţii de ajustare pentru locuinţele persoanelor fizice, dar suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Modificări vor fi operate de Guvern şi la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Primăriile vor putea mări cu până la 50% impozitele şi taxele locale 

Totodată, proiectul noului Cod Fiscal prevede ca autorităţile locale să majoreze cu până la 50% impozitele şi taxele locale. Legislaţia actuală stabileşte că aceste dări se indexează o dată la 3 ani, prin Hotărâre de Guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Executiv.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcţie de inflaţie o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, şi că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu “maximum 50%” faţă de nivelul stabilit, în funcţie de condiţiile specifice zonei.

Ponta, la consultări cu Băsescu

După ce Traian Băsescu a chemat Guvernul la consultări pe tema reducerii CAS cu 5% la angajatori, Victor Ponta  a anunţat că se va prezenta luni, 14 iulie, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a declarat în urmă cu două zile că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are mari semne de întrebare privind oportunitatea măsurii. El a opinat că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Ponta susţine însă că va scoate banii din creşterea gradului de încasări la buget, lucru care nu i-a ieşit până acum.

Băsescu: Românii trebuie să ştie: ori vor fi taxe noi, ori mai puţine investiţii

Ieri, Băsescu a vorbit mai nuanţat: “Românii trebuie să ştie: ori vor fi taxe suplimentare, ori vor fi reduceri la investiţii, ori vor fi reduceri în aparatul de stat. Ceva trebuie să se întâmple. Legea spune că se va compensa din mai buna colectare a taxelor. Or, acum, trebuie să facem o rectificare negativă. Avem un minus de 2,4 miliarde. Anul trecut s-au făcut 3 rectificări, toate negative”, a spus el la Adevărul Live.

Şeful statului s-a declarat “un partizan al reducerii CAS”, deşi este conştient că va avea parte de critici.

“Vreau să fie redus CAS, dar vreau să ştiu cât de sustenabilă e măsura. Eu mai am o experienţă cu creşterea salariilor la profesori. S-a votat în unanimitate în Parlament înainte de campania electorală, în 2009. Eu am spus atunci că sunt acoperit de votul unanim din Parlament şi am promovat legea, deşi aveam semne de întrebare. În 2009, a trebuit să fac campania electorală (pentru prezidenţiale, n.r.) cu neplata a 4 zile de muncă.  Acum am luat notă de votul unanim din Parlament, dar vreau să le explic românilor că această gaură suplimentară se va acoperi din… dar ar asta trebuie să-mi spună Guvernul”, a adăugat el.

Lege pentru companii, nu pentru salariaţi

“Această reducere a CAS nu se adresează salariaţilor, ci vizează companiile. Am văzut argumentul că firmele vor creşte investiţiile. Fals! Orice venit al corporaţiilor străine va fi repatriat, nu va rămâne în România. Legea e iniţiată de Guvern, iar dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern, eu sunt mai greu de păcălit. Parlamentul a avut o abordare politică. Orice Parlament ar vrea reducerea fiscalităţii şi nu-l acuz. Nici eu nu voi respinge această lege atât timp cât voi avea o argumentaţie corectă”, a mai spus preşedintele.

“Vreau să ştiu de unde vor fi acoperiţi cei 18 miliarde (de lei, n.r.). 12 miliarde am văzut de unde: din taxa pe stâlp, taxa pe carburanţi. Mai este de acoperit încă o diferenţă de 5,5 miliarde. Vreau să ştiu de unde se vor aduce aceşti bani. Pot să dau credit premierului şi să spun că încasările vor fi cu încă 1 miliard mai mult, dar tot rămân 4 miliarde. Va trebui să am o discuţie cu FMI, nu mă voi limita numai la discuţia cu Guvernul. Dacă soluţiile nu vor fi credibile, voi fi obligat să o retrimit înapoi la Parlament”, a avertizat Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.