Fonduri mutuale pentru agricultură. Fermierii, protejaţi integral

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea fondurilor mutuale pentru agricultură, prin intermediul cărora fermierii vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări. Asemenea structuri vor apărea până la sfârşitul acestui an, astfel încât cei care aderă până la 1 ianuarie 2014 să poată beneficia de despăguburi.

“Fermierii nu mai riscă absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferenţe de piaţă, din pierderi de venit”, a anunţat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

“Fermierii vor avea posibilitatea, pe lângă societăţile de asigurări, să cotizeze la un fond mutual creat şi sprijinit de către Comisia Europeană pe baza unui ONG care va fi înfiinţat, costurile de funcţionare urmând să fie suportate pentru o perioadă de 3 ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurală pe care România le va avea la dispoziţie”, a explicat ministrul Agriculturii.

Fondul poate fi creat de către fermierii care deţin cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a României, iar Daniel Constantin spune că s-ar bucura să fie o singură asemenea structură la nivel naţional, pentru că ar fi mai puternic decât mai multe fonduri mutuale mai mici”.

La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri, atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte.

Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor.

Cotizaţia fiecărui fermier va fi stabilită prin norme metodologice şi ar putea fi mai mică decât cea plătită companiilor de asigurări.

agricultura, apus, nori, vremea, meteo 05 -Jean-Mihai PALSU

Ministrul Constantin a explicat mecanismul: “De exemplu, dacă în producţia pe care un fermier o înregistrează într-un an obţine o diferenţă de 100.000 de euro faţă de anul trecut, fermierul poate să-şi acopere această diferenţă, numai dacă pierderea este încadrată într-o anumită cauză pe care noi o vom defini în perioada următoare prin norme metodologice. Fermierul poate să-şi recupereze de la fondul mutual întreaga sumă de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca şi contribuţie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii şi 35.000 euro din contribuţiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmând ca statul, după aceea, 75% din acei 65.000 de euro să recupereze din fonduri europene”.

Cererile de despăgubire se vor depune pentru început la APIA, care va ajuta în primul an ONG-ul ce se va înfiinţa până când acesta va ajunge să aibă o răspândire naţională. Apoi, cererile vor fi depuse direct la ONG.

Cei care nu cotizează la fondul mutual vor primi în continuare subvenţii de la stat în limita a 20% din bugetul naţional.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.