Guvernul a atacat la CCR Legea pensiilor speciale pentru baronii locali

Guvernul a atacat la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene (CJ), care ar urma să primească în plus între 1.500 şi 6.500 de lei la pensia cordată pe principiul contributivităţii.

“În cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie 2015, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curţii Constituţionale a României, obiecţiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene (Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali). Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create”, se arată într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Sesizarea ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ, care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 de milioane de lei.

Guvernul precizează că există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. “Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat”, se mai arată în comunicat.

În România există în prezent 3.187 de primari, 6.374 de viceprimari, 41 de preşedinţi de CJ şi 82 de vicepreşedinţi, însă de noua lege vor beneficia şi cei aleşi în ultimii 26 de ani dar care nu mai sunt  în funcţie.

Nu ar fi primul privilegiu acordat aleşilor locali. În 24 februarie 2014 Parlamentul le-a majorat cu până la 50% indemnizaţiile.

 Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.