Guvernul a ras 8 membri de la ASF şi a impozitat salariile compensatorii nesimţite

Guvernul a redus marţi, prin ordonanţă de urgenţă, de la 19 la 11 numărul membrilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a aprobat impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a constituit Autoritatea – CSA, CNVM şi CSSPP. Astfel de plăţi, în cuantum net de câte 230.000 euro, au fost deja acordate pentru 3 foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) – Dan Constantinescu, Biro Albin şi Daniela Popa -, a afirmat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei Executivului.

“Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri. Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult, dacă mă întrebaţi – ideea că pui monopol de stat pe un domeniu pe care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici”, a afirmat Ponta.

“Această impozitare încearcă să limiteze lipsa de bun simţ, atunci când lucrezi într-o instituţie totuşi publică. Am înţeles – e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 de euro pentru preşedintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat şi cred că, dacă sunt atât de performanţi, aceşti oameni îşi vor găsi în zona privată unde să lucreze, unde bineînţeles că nu-i va plăti nimeni cu atât”, a adăugat premierul.

Practic, OUG aprobată marţi „obligă Autoritatea de Supraveghere Financiară să vireze bugetului de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului şi, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, stabileşte o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Victor Ponta a precizat că Parlamentul se va pronunţa până la sfârşitul lunii cu privire la aplicarea acestei OUG.

Reorganizare pe bani grei

Reducerea numărului de posturi în conducerea ASF este operată la doar o lună de la înfiinţarea instituţiei, din comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit premierului Victor Ponta, fostul preşedinte al CSA, Daniel Tudor, câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), fostul preşedinte al CNVM, Carmen Negoiţă (soţia fostului primar al Sectorului 3, Liviu Negoiţă) câştiga 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar fostul şef al CSSPP, Marian Sârbu, 14.000 euro.

Acum, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Un simplu calcul arată că fostul preşedinte al CNVM, Carmen Negoiţă, ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 de euro, iar foştii comisari ai CSA, peste 500.000 de euro.

ASF se autofinanţează, astfel că personalul nu este plătit de la bugetul de stat.

Salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF – până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA – au fost plătite de către fostele instituţii conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.

ASF este condusă de Dan Radu Ruşanu, care primeşte un salariu lunar de 14.000 de euro.

Salariul prim-vicepreşedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, iar cei 3 vicepreşedinţi au un salariu lunar de 90% din salariul preşedintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe lună.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.