Legea confiscarii extinse a averilor, promulgata. Blejnar – sef

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, Legea pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, referitoare la confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea. Mai pe romaneste, Legea confiscarii extinse a averilor, ce fusese adoptata de Camera Deputatilor in 27 martie. Sorin Blejnar – revocat, tot marti, din functia de sef al ANAF – a primit sarcina de a coordona activitatea departamentului de control al marilor averi.

Legea a fost adoptata in varianta Senatului si prevede ca se supun confiscarii mai multe bunuri in cazul in care persoana care le detine a fost condamnata pentru comiterea anumitor infractiuni si daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material, iar pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de cinci ani sau mai mare.

Infractiunile sunt cele de spalare de bani, de proxenetism, trafic de droguri si precursori, trafic de persoane, la regimul de frontiera de stat, a legislatiei privind prevenirea si combaterea terorismului, initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Alte infractiuni pentru care se confisca averile sunt: nerespectarea regimului armelor si munitiilor, materialelor nucleare sau alte materiale radioactive, falsificarea de moneda, divulgarea secretului economic, concurenta neloiala, deturnare de fonduri, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, coruptie, evaziune fiscala, regimul vamal, bancruta frauduloasa, prin intermediul sistemelor informatice si mijloacelor de plata electronice, traficul de organe.

“Am redus de la 37,2 la 12,4% contrabanda cu tigari”

Sorin Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea departamentului de control al marilor averi. El a fost revocat, marti, din functia de sef al ANAF, decizia prim-ministrului Mihai-Razvan Ungureanu urmand a intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, sustine ca demiterea lui Blejnar survine in urmare unei analize a Guvernului asupra gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, din combaterea evaziunii fiscale, iar in cazul ANAF activitatea nu a fost “eficienta”. 

Blejnar sustine insa ca a avut rezultate bune, insistand ca, de cand a fost numit in fruntea ANAF, a reusit sa reduca de la 37,2 la 12,4% contrabanda cu tigari. El a declarat ca va prelua noua functie, la controlul averilor, incepand de miercuri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.