Modificarea Codului Muncii: BNS vrea salariu minim de 1.000 de lei şi CAS mai mic cu 4%

Blocul Naţional Sindical (BNS) propune, în proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii, majorarea salariului minim pe economie la 1.000 de lei, reducerea cu 4% a contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către angajator şi mărirea de la 3 la 5 ani a perioadei maxime pentru care se pot încheia contractele de muncă pe durată determinată. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat luni, într-o conferinţă de presă cu ocazia lansării campaniei naţionale pentru strângerea de semnături în vederea modificării actualului act normativ, că propunerea de majorare a salariului minim a fost dublată de cea privind reducerea CAS tocmai pentru ca angajatorii să resimtă cât mai puţin această creştere.

De asemenea, contractul individual de muncă pe durată determinată nu va mai putea fi încheiat pe o perioadă mai mare de 5 ani, iar neîndeplinirea obiectivelor de performanţă nu va mai putea constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesională”, a afirmat Dumitru Costin.

El susţine că astfel de măsuri nu vor avea efecte negative asupra bugetului de stat.

Totodată, prin intermediul noului Cod al Muncii, pensionarii şi şomerii vor putea adera la organizaţiile sindicale constituite potrivit legii.

Criterii noi pentru concedierile colective

De asemenea, criteriile aplicate în cazul concedierilor colective vor suferi modificări.

“Cu ocazia stabilirii ordinii de prioritate la concediere, nu vor putea fi utilizate criterii ce ţin de îndeplinirea obiectivelor de performanţă de către salariaţi. Concedierile colective sunt dispuse pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, şi astfel nu se justifică stabilirea ordinii de prioritate la concediere în funcţie de motive ce ţin de persoana salariatului. De asemenea, am revizuit şi termenul în care angajatorul are obligaţia de a reangaja salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, cu prioritate pe posturile reînfiinţate”, a mai spus preşedintele BNS.

Campanie până în aprilie

Campania de strângere a celor 100.000 de semnături pentru ca proiectul să poată fi înaintat Parlamentului pentru a fi dezbătut şi adoptat se va încheia în aprilie anul viitor. Costina a arătat că în teritoriu acţionează deja 276 de reprezentanţi ai BNS, numărul lor urmând să ajungă la 500 până la sfârşitul acestei luni.

Mai multe informaţii despre noul proiect de lege pot fi obţinute pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro  sau la Call Center 031.620.58.59.

BNS mai are 3 proiecte de legislative, ce vor fi lansate în dezbatere publică până la sfârşitul anului: proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de muncă şi proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Adiţional la Carta Socială Europeană Revizuită.

Prevederile actualului Cod al Muncii – care au majorat perioada de preaviz, au introdus agentul de muncă temporară şi au înăsprit sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale – au intrat în vigoare în 1 mai 2011, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, la 8 martie 2011.

Demisie de formă, sprijin pe faţă pentru PSD

Dumitru Costin a demisionat din BNS în iunie 2010, după eşecul protestelor de stradă organizate împotriva măsurilor de austeritate anunţate Guvernul Boc şi în sprijinul moţiunii de cenzură iniţiate de PSD şi PNL. Ulterior, el a revenit asupra deciziei, motivând că a făcut-o la insistenţa membrilor de sindicat.

Liderul BNS a fost invitat special la Congresul extraordinar al PSD din 16 octombrie 2010, spunând că invitaţia “este un semn că partidul continuă să se modernizeze” şi să se deschidă către “partenerii naturali”, organizaţiile sindicale.

De atunci, Costin a susţinut pe faţă PSD, mobilizând sindicaliştii la fiecare moţiune de cenzură. “Vom fi în perioada următoare împreună, dumneavoastră manifestându-vă în Parlamentul României. Dorim să sprijinim demersul dumneavoastră politic, dorim ca pe perioada dezbaterilor să fim în stradă, în mod civilizat, să respingem tentativele de manipulare pe care actuala putere, cu siguranţă, va încerca să le inducă. Să ieşim împreună învingători”, a spus liderul BNS.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.