UPDATE 4! Oprea i-a mărit salariul lui Ponta. 21.540 de lei/lună pentru înalţii demnitari

Guvernul a triplat astăzi, prin Ordonanţă de urgenţă, salariile demnitarilor cu cele mai înalte funcţii în stat: preşedintele ţării, prim-ministru, viceprim-ministru, miniştrii, şefii SRI, SIE, SPP, STS etc. – în total 48 de funcţii, pentru care leafa lunară va fi de circa 20.000 de lei de la 1 august.

Decizia Executivului survine în ultima şedinţă condusă de Gabriel Oprea în calitate de premier interimar, de mâine urmând să revină pe post Victor Ponta, reîntors din Turcia, unde s-a operat la genunchi.

Până la finalul anului vor fi creşteri de salarii în tot sistemul bugetar, a anunţat premierul interimar Gabriel Oprea. Însă înalţii funcţionari nu mai puteau aştepta până atunci. Motivul: salariile lor sunt triplate, în  timp ce creşterile pentru bugetarii de rând nu vor fi în aceeaşi măsură.

Amintim că luna trecută, în 16 iunie, parlamentarii şi-au aprobat pensii nesimţite iar două săptămâni mai târziu, în 1 iulie, a fost adoptată şi legea prin care au fost reluate pensiile speciale ale militarilor, tăiate de Guvernul Boc.

Şi primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene au obţinut o majorare salarială, cu până la 50%, anul trecut în 25 februarie.

UPDATE 28 iulie: La rectificarea bugetară au fost prevăzuţi banii pentru triplarea salariilor înalţilor demnitari. Întrebat de jurnalişti despre răzgândire, Ponta a răspuns: “S-a schimbat schimbarea”. 

UPDATE 9 iulie: Ponta a criticat majorarea salarială, acuzându-l pe preşedintele Iohannis că “şi-a mărit salariul” şi a anunţat că “miercurea viitoare voi anula Ordonanţa, printr-o nouă OUG, până la majorarea tuturor salariilor bugetarilor, prin  Legea unică a salarizării ce va fi gata la sfârşitul anului”.

UPDATE 2: OUG nr. 14/2015 a fost publicată imediat în Monitorul Oficial. Iată grila de salarizare:

salarii demnitari, presedinte, premier

salarii demnitari= presedinte, premier

UPDATE: Preşedintele Iohannis a declarat că este de acord cu creşterea salariilor.

“Mi se pare o intenţie înţeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziţia acestuia în stat”, a spus el, prezent la ceremonia de învestire a lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de director al SIE.

“Știu că miniștrii sunt de multe ori în situația ca în propriul minister un număr mare de funcționari să aibă o remunerație considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluție. De asemenea, cred că din rațiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situație”, a mai arătat Iohannis, precizând că decizia de astăzi a Guvernului “se înscrie la categoria prevenirea corupției”.

Argumentul premierului interimar Oprea pentru creşterea salariilor înalţilor demnitari în stat este că s-a dovedit că majorarea salariilor magistraţilor a redus corupţia în Justiţie. Cu alte cuvinte, lefurile mărite ale preşedintelui, premierului, miniştrilor şi şefilor Camerelor Parlamentului i-ar împiedica pe aceştia să comită acte de corupţie.

Fără a preciza cuantumul majorării salariale, Oprea a arătat că “noul nivel de salarizare ține cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în justiție, și anume remunerarea funcțiilor de președinte și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

“Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. (…) Această anomalie trebuie să ia sfârșit”, a susținut Oprea.

Premierul interimar a mai anunțat că, prin noul proiect de lege al salarizării bugetarilor pregătit de Ministerul Muncii, toate salariile din sistemul public vor crește până la sfârșitul anului.

“Vreau să fac cunoscut în mod oficial că până la sfârșitul acestui an vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public — e un proiect pregătit de Ministerul Muncii, care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca și responsabilitățile sale”, a spus Gabriel Oprea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.