Parlamentul a adoptat Strategia Națională de Apărare a Țării

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat astăzi, cu 282 voturi “pentru”, o abținere și un vot “împotrivă”, Strategia Națională de Apărare a Țării, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Votul a fost la limită, deoarece din totalul de 556 de parlamentari (rămaşi din totalul de 588 aleşi în noiembrie 2012, restul fiind condamnaţi definitiv la închisoare, au demisionat sau au decedat) au fost prezenţi în sală un pic mai mult de jumătate.

UPDATE: În Monitorul Oficial au fost publicate imediat atât Hotărârea privind Strategia Naţion ală de Apărare a Ţării, cât şi cea de înfiinţare a două structuri NATO la Bucureşti.

Tăriceanu face contre

De la vot au lipsit intenţionat parlamentarii noii formaţiuni Alianţa Liberală şi Democrată (ALDE), formată din unirea PLR-ului lui Tăriceanu cu PC-ul lui Voiculescu. Preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat acum două zile că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului Strategiei, trimis de preşedintele Klaus Iohannis.

Gestul este, de fapt, un răspuns pueril la faptul că Iohannis nu l-a chemat pe Tăriceanu şi PLR-ul său la consultările de la Cotroceni pe tema Strategiei, când au fost invitate toate partidele parlamentare.

Din lipsă de cvorum, Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului nu au putut da aviz pe Strategie.

Oprea zice DA

În schimb, premierul interimar Gabriel Oprea a declarat în Parlament că Guvernul susţine Strategia Naţională de Apărare, el anunţând că va vota cu toată convingerea acest document, care nu trebuie să facă obiectul unor abordări politicianiste.

“Şedinţa de astăzi a plenului Parlament reprezintă un moment deosebit de important a ceea ce însemană prezentul şi viitorul României din punctul de vedere al strategiei. Guvernul României, în numele căruia vorbesc în calitate de prim-ministru interimar, susţine Strategia Naţională de Apărare pentru perioada 2015-21019. Acest document strategic a fost prezentat în şedinţa CSAT, a fost supus analizei specialiştilor, a făcut obiectul conbsultării cu liderii partidelor şi a fost aprobat de comisiile de specialitate. Personal, am fost direct interesat ca de acest document strategic şi împreună cu Victor Ponta, am considerat că acest document nu trebuie să facă obiectul unor abordări politicianiste fiind vorba de intersul naţional”, a spus premierul interimar.

El a adăugat că, în calitate de preşedinte al UNPR şi ca militar susţine securitatea naţională: “În asemnea momente trebuie să ne unească buna credinţă. Am convingerea că astăzi vom adopta această strategie.(…) Ca preşedinte al UNPR şi ca militar sunt un susţinător a ceea ce însemană securitate naţională. Voi vota cu toată convingerea pentru Strategia Naţională de Apărare. Atunci când este vorba despre securitatea şi siguranţa României nu pot exista interese de grup, de partid”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.