Ponta: Săptămâna viitoare aprobăm noul Cod Rutier

Modificările aduse Codului Rutier vor fi aprobate miercurea viitoare de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, iar până atunci ministrul Radu Stroe are sarcină să revizuiască documentul, fără a-i aduce însă mari schimbări faţă de forma iniţială. „Săptămâna viitoare se aprobă Codul. Dezbateţi, îndreptaţi, dar nu vă înmuiaţi”, i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Stroe, miercuri, în debutul şedinţei Guvernului. Prim-ministrul este nemulţumit că, în momentul de faţă, amenzile nu sunt plătite şi că mor prea mulţi oameni pe şosele.

“Să ţineţi cont de toate opiniile, dar cel mai mult vă rog să ţineţi cont de realitate: avem mult prea mulţi oameni care mor pe străzi în accidente rutiere, mult prea mulţi oameni care nu plătesc amenzi – noi le dăm amenzile şi ei le aruncă la coş, că nu păţesc nimic – prea multe vieţi pe care am putea să le salvăm. O să fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supuşi unei legislaţii mult mai dure, dar cred că suntem din nou într-un moment, ca şi în alte zone, în care trebuie să luăm decizii. Continuaţi dezbaterea, îndreptaţi ce este de îndreptat, dar nu vă înmuiaţi”, i-a spus Ponta ministrului Internelor.

Stroe: Nu drumurile sunt de vină

Radu Stroe susţine că „nu drumurile, ci consumul de alcool, viteza şi condusul fără carnet sunt principalele cauze care conduc la accidente rutiere”.

Ministrul a arătat că se lucrează permanent la acest document şi că au fost “atenuate” unele dintre sancţiunile pecuniare, inclusiv cele legate de ridicarea carnetului de condus, deoarece a ţinut cont de observaţii primite din partea unor “personalităţi”, a unor colegi din Parlament şi altele formulate “la emisiunile din media”.

“Nu va fi chiar atât de rău…”, a încercat să continue Stroe, dar Ponta i-a tăiat-o, atenţionându-l ca noul Cod Rutier să nu fie “chiar foarte bun”.

Amintim că amenzile vor creşte până la 16.000 de lei, prin introducerea unei noi clase de sancţiuni, clasa a VI-a, care cuprinde de la 125 la 200 puncte-amendă (10.000-16.000 lei) iar permisul auto va putea fi ridicat pe o perioadă de până la 4 ani.

Fără permis până la plata amenzii

Pedepsele sunt drastice în cazul celor prinşi băuţi la volan, al şoferilor care ignoră bariera la trecerea de cale ferată, dar şi şi al vitezomanilor. Însă şi cei care nu îşi plătesc amenda de circulaţie în termen de 30 de zile vor fi “arşi”, în sensul că vor rămâne fără carnet până în momentul în care vor scoate banul, indiferent că au contestat în justiţie sancţiunea. Potrivit Direcţiei Rutiere, maxim 30% dintre amenzi sunt achitate, în prezent.

„Victime” ale suspendării pe mai mulţi ani a permisului de conducere vor fi însă şi cei care nu acordă prioritate pietonilor, precum şi şoferii care trec pe roşu. În acest ultim caz, modificările aduse prin noul proiect legislativ Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 ar putea fi „îmblânzite”, deoarece autorii documentului nu au luat în calcul că, în multe cazuti (acolo unde nu există camere de luat vederi) fapta nu poate fi probată.

În urmă cu câteva zile, şeful de partid al lui Stroe, Crin Antonescu, declara că acesta nu a consultat PNL atunci când a propus proiectul Ordonanţei de Urgenţă. Între timp, cearta de la televizor dintre el şi celălalt copreşedinte al USL, Victor Ponta, s-a stins, tot la televizor (“Ne-am împăcat!”, a anunţat, ieri, premierul) astfel că ministrul Internelor va merge înainte cu modificările Codului Rutier.

Iată câteva dintre “operaţiile” aduse OUG 195/2002:

„Art. 98, lit (4): Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă (160-240 lei, n.r.);
b) clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (320-400 lei, n.r.);
c) clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă (480-640 lei, n.r.);
d) clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă (720-1.600 lei, n.r.);
e) clasa a V-a: de la 21 la 124 puncte-amendă (1.680-9.920 lei, n.r.);
f) clasa a VI-a: de la 125 la 200 puncte-amendă (10.000-16.000 lei, n.r.)”.

Sancţiuni în funcţie de viteza depăşită (pe km)

La Art. 100 alin. (3), care prevede sancţionarea cu amendă din clasa a II-a de sancţiuni (de la 4 la 5 puncte-amendă, respectiv 320-400 lei, n.r.) şi cu suspendarea permisului timp de 30 de zile, după lit. g) se introduce litera h) cu următorul cuprins:

,,h) depăşirea cu 31 până la 40 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.”.

La Art. 101 alin. (3) – amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă, respectiv 480-640 lei, n.r.) şi suspendarea permisului 60 de zile –, după litera a) se introduce litera a1) cu următorul cuprins:

,,a1) depăşirea cu 41 până la 50 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.”.

La Art. 102, alin. (3) – amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv 720-1.600 lei, n.r.) şi suspendarea permisului 90 de zile -, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,e) depăşirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic”.

Suspendarea permisului 4 luni în loc de 3

La Art. 103, alin. (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,c) pentru o perioadă de 120 de zile (faţă de 90 de zile, n.r.) când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice iar instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a  dispus şi aplicarea unei sancţiuni administrative.”

Suspendarea permisului în caz de accident

La Art. 103, alin. (1) din OUG 195, după litera c) se introduc 3 noi litere, lit. d) – f), cu următorul cuprins:

,,d) pentru o perioadă de 1 an în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru regula de circulaţie încălcată, cu excepţia celor privind nerespectarea culorii roşii a semaforului şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sancţiuni administrative.

e) pentru o perioadă de 4 ani în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă regula de circulaţie încălcată este nerespectarea culorii roşii a semaforului, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sancţiuni administrative.

f) pentru o perioadă de 5 ani în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă regula de circulaţie încălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sancţiuni administrative”.

Suspendarea permisului la neplata amenzii în 3o de zile

Totodată, actul normativ supus dezbaterii publice până în 21 septembrie propune suspendarea dreptului de a conduce, în cazul în care amenda aplicată pentru contravenţii săvârşite la regimul circulaţiei pe drumurile publice nu este achitată în termen de 30 de zile.

În momentul în care contravenientul face dovada plăţii amenzii, primeşte în mod automat dreptul de a conduce.

4 luni fără permis şi între 1.680-9.920 lei amendă pentru neacordarea priorităţii pietonilor

La Art. 105, după alin. (1) se introduc 3 noi alineate, alin. (2)-(4), cu următorul cuprins:
„(2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (de la 21 la 124 puncte-amendă, respectiv 1.680-9.920 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile neacordarea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului”.

6 luni fără permis şi amendă între 1.680-9.920 lei pentru depăşirea cu 60 km a vitezei admise

“(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (de la 21 la 124 puncte-amendă, respectiv 1.680-9.920 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic”.

1 an fără permis şi amendă între 1.680-9.920 lepentru conducerea unui vehicul neînmatriculat

“(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (de la 21 la 124 puncte-amendă, respectiv 1.680-9.920 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 1 an conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată”.

2 ani fără permis şi amendă între 10.000-16.000 lei dacă şoferul trece pe roşu 

După Art. 105 se introduce un nou articol, Art. 105-1, cu următorul cuprins:

„Art. 105-1 (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni (de la 125 la 200 puncte-amendă, respectiv 10.000-16.000 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 2 ani, nerespectarea de către conducătorul unui autovehicul a semnificaţiei culorii roşii a semaforului.

… şi 3 ani dacă face accident

(2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni (de la 125 la 200 puncte-amendă, respectiv 10.000-16.000 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare asuspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, nerespectarea de către conducătorul unui autovehicul a semnificaţiei culorii roşii a semaforului dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”.

3 ani fără permis şi amendă între 10.000-16.000 lei dacă ignoră bariera la calea ferată

“Art. 105-1 (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni (de la 125 la 200 puncte-amendă, respectiv 10.000-16.000 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată”.

3 ani fără permis şi amendă între 10.000-16.000 lei pentru cei prinşi băuţi la volan 

“Art. 105-1 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni (de la 125 la 200 puncte-amendă, respectiv 10.000-16.000 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”.

3 ani fără permis şi amendă între 10.000-16.000 lei dacă se merge în sens opus pe autostradă

“Art. 105-1 (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni (de la 125 la 200 puncte-amendă, respectiv 10.000-16.000 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia”.

4 ani fără permis şi amendă între 10.000-16.000 lei dacă şoferul băut a făcut accident

“Art. 105-1 (6) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni (de la 125 la 200 puncte-amendă, respectiv 10.000-16.000 lei, n.r.) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 4 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune şi dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”.

Între 9 şi 20 puncte-amendă pentru lipsa centurii

Proiectul legislativ mai stabileşte, printre altele, obligaţia pentru conducătorii de autovehicule de a se asigura că persoanele minore poartă centurile de siguranţă sau sunt transportate numai în dispozitive omologate (de la 9 la 20 de puncte-amendă, respectiv 720-1.600 lei, faţă de 2-3 puncte (160-240 lei), în prezent).

Pentru vizualizarea integrală a documentul, daţi click pe Proiectul OUG pentru modificarea OUG 195.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

1 COMENTARIU

  1. Pietonilor care trec pe unde vor muschii lor ce le suspendati?Permisul soferilor care ii lovesc? Avem o clasa politica idioata si hrapareata si o politie boschetara!. Asa ca la ce altceva ne putem astepta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.