Pop: Am cerut eliminarea reclamatiilor anonime de plagiat, sa nu aglomeram Consiliul de Etica

Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, a cerut Consiliului National de Etica (CNE) sa nu mai ia in seama sesizarile anonime privind plagiatul, pe motiv ca institutia este si asa aglomerata, avand 20 de cereri depuse numai in luna mai. Propunerea sa este ca orice reclamatie sa fie mai intai analizata de catre comisiile proprii ale fiecarei unitati sau institut de cercetare si apoi sa fie inaintate CNE. Cu alte cuvinte, institutele de cercetare vor decide daca sesizarile privind plagiatul trebuie aruncate la cos sau trimise mai departe.

“Am identificat astazi (joi – n.r.) doua probleme pe care trebuie sa le solutionam si care tin intr-un fel de organizarea activitatii Consiliului National de Etica si de o limitare a cererilor, numai in mai fiind 20 de solicitari. Am cerut ca, acolo unde exista comisia de etica, sa functioneze si sa filtreze cererile si apoi sa fie trimise la Consiliul National. De asemenea, s-a cerut eliminarea chestiunii cu anonimatul care pune un plagiat ca asa i se pare si se supraaglomereaza activitatea Consiliului National”, si-a explicat decizia ministrul interimar al Educatiei.

Rolul Consiliului National de Etica a fost mediatizat, in luna mai, pe fondul scandalului de plagiat ce l-a avut ca protagonist pe predecesorul lui Pop la Educatie, Ioan Mang. Acesta din urma a fost acuzat ca ar fi copiat articole stiintifice ale unor autori straini, iar Consiliul – organism consultativ, fara personalitate juridica, pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) – ar fi trebuit sa dea un vot in aceasta problema in 15 iunie. Pentru validarea deciziei ar fi fost necesar ca 8 din cei 11 membri sa aiba aceeasi opinie.

CNE, aruncat in bratele lui Ioan Mang

Cum modificarea intempestiva a Regulamentului de organizare si functionare a CNE – si, implicit, a componentei acestuia – a fost doar un prim pas al aruncarii Consiliului care decide cine plagiaza in bratele Parlamentului (majoritar USL), fostul sindicalist Liviu Marian Pop – pus sa pregateasca terenul revenirii in forta la sefia Educatiei a Ecaterinei Andronescu – a anuntat acest lucru la nici doua saptamani de la manevra.

Astfel, el a declarat ca, din punctul sau de vedere, Consiliul National de Etica ar trebui sa treaca in subordinea Parlamentului, ca sa nu fie “in pixul” fiecarui ministru al Educatiei. In aceasta situatie, forul va intra sub autoritatea senatorului Ioan Mang, seful Departamentului de Invatamant al PSD si membru in Comisia de Invatamant a Senatului.

Comisiile parlamentare de invatamant au in majoritate membri USL (cea de la Camera Deputatilor fiind condusa chiar de Cristian Dumitrescu, sotul Corinei Dumitrescu – prima persoana desemnata de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Educatiei, a carei esuare l-a determinat pe sot sa nu mai demisioneze de la sefia comisiei), astfel ca ele taie si spanzura:

  • Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputanilor are 13 membri USL, 8 PDL, 3 UDMR si 2 de la Minoritati.
  • Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Senatului (din care face parte si Ecaterina Andronescu) are 5 membri USL, 4 PDL, 1 UNPR si 1 UDMR

Cu modificarea Legii Educatiei, tot inainte!

Totodata, ministrul interimar Pop a tinut sa reafirme ca va sprijini modificarea Legii Educatiei Nationale (LEN nr. 1/2011) “in toate punctele in care nu poate fi aplicata sau aplicarea este deficitara”. Deocamdata, modificarea pe care se insista este privilegierea “dinozaurilor” universitari, care sa ramana titulari la catedra si dupa ce ies la pensie.

De asemenea, ministrul a spus ca va sprijini in Senat modificarea Bacalaureatului incepand cu 2013, daca elevii vor cere asta. Pana acum nu o cer ei, ci doar sindicatele cadrelor didactice.

Prima modificare a LEN a fost atacata de presedintele Traian Basescu la Curtea Constitutionala si va primi o decizie in 27 iunie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.