Impozit de la 1 februarie pentru terenul cultivat şi animalele din curte

16

În Monitorul Oficial au fost publicate normele de venit pentru impozitul care va fi aplicat, începând cu 1 februarie, persoanelor fizice care îşi cultivă terenul sau/şi cresc animale în gospodărie, în baza OUG de modificare a Codului Fiscal, adoptată miercuri de Guvern. Perioada impozabilă este până la 31 decembrie, urmând ca, de anul viitor, impozitele să fie calculate în funcţie de venitul brut obţinut din activităţile agricole din care se scad cheltuielile. Norma de venit este cea asupra căreia se aplica 16%, rezultând impozitul. Agricultorii persoane fizice vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.

Conform noilor reglementări fiscale, nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare cultură vegetală în parte pentru o suprafaţă mai mare de două hectare.

În sectorul creşterii animalelor, nivelul normei este în funcţie de specie şi de numărul de animale deţinute.

Normele de venit au fost stabilite pe unitatea de suprafaţă (hectar)/cap de animal sau familie de albine.

Actul normativ precizează şi care sunt limitele neimpozabile în funcţie de suprafeţele agricole sau de numărul de animale deţinute.

La cereale, norma de venit pentru o suprafaţă mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafaţă, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahăr – 697 de lei.

La tutunul cultivat, norma de venit a fost stabilită la 1.060 lei, pentru o suprafaţă mai mare de un hectar.

La legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depăşeşte această suprafaţă, norma de venit este de 4.001 lei.

Legumele în spaţii protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafeţele ce depăşesc 0,2 hectare.

Nu se impozitează sub 1,5 ha de pomi fructiferi, sub 0,5 ha de vie şi sub 0,3 ha de flori

La pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) şi de sub 0,5 hectare la vii.

Pentru flori şi plantele ornamentale, norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare.

Cine are doar două vaci scapă de impozit

În sectorul de creştere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) este de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr, norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal.

La ovine şi caprine nu sunt impozitate persoanele fizice care deţin până în 10 capete, iar între 10 şi 50 de capete norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete, norma este de 65 de lei.

La porcii pentru îngrăşat, limita neimpozabilă este de 6 capete, iar între 6 şi 10 capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei.

La păsări de curte, norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 şi 500 de capete şi de 2 lei dacă pentru ceea ce depăşeşte 500 de capete. Nu se impozitează persoanele fizice care deţin până în 100 de păsări de curte.

La familiile de albine, se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice, acestea fiind calculate în funcţie de venitul brut obţinut de agricultori din activităţile agricole din care se scad cheltuielile.

Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea şi din creşterea şi exploatare animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală.

Fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitaţi după modificările Codului fiscal numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16% se va aplica normelor de venit, 5,5 procente din sumele colectate din impozitare urmând să ajungă la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

16 COMENTARII

 1. asa ceva este inposibil!!! mai intai domnul Ponta sa ia impozitele pe care rromii le datoreaza la stat…si dupa sa se gand la asa ceva!!! toate tarile bine dezvoltate iau impozite numai de la persoanele care incaseaza peste o anumita suma anual (cei bogati). domnul Ponta nu a facut alceva decat sa saraceasca si sa inchida atatea ferme si sa duca tara da rapa>>> rusine nu se face asa ceva….pacat de taranii care numai din asta traiesc….si impozit la albineeee nicaieri nu cred ca mai e asa ceva…chiar nu se poate asa ceva

 2. Consecinta acestei OUG- terenul necultivat va lasa in buzunarul taranului cei 16% din venitul pe care DVOASTRA il estimati.Domnle Prim Ministru, in localitatea mea , orice lucrare agricola pe unitatea de suprafata este 500lei:arat=500, semanat-500, recoltat=500, intretinere cultura mai mult 500, igienizare, ingrasaminte etc. Terenul agricol este de categoria a 3-a si a4-a, cu o productie cu mult inferioara cheltuielilor, partial acoperite de subventii.In prezent la administratia locala se plateste un impozit pe suprafata si pe categorie(III,IV,V}, prin aceasta OUG, impozitul se dubleaza,iar subventiile nu mai constituie un stimulent in cultivarea terenurilor.Mentionez ca :legea arendarii este total nefavorabila proprietarilor de terenuri (miroase a nationalizare mascata),iar proprietarii de utilaje agricole(cu teren putin,in comuna mea},realizeaza PROFIT %, si nu-i impozati

 3. bataie de joc pentru cei care tin animale si lucra terenul agricol. oare impozitele astea nu se vor regasi in pretul de pe raft ?? pe toti ne afecteaza. Importam 60% din carnea de porc. CE URMEAZA – 90%?? sa nu mai facem nimic, sa ne vindem pamantul la straini si sa traim din ajutor social…

 4. am trei vaci din care numai una cu lapte. traiesc de la ea momentan. voi imi luati painea de pe masa k ii obligatoriu sa vand una sa nu platesc k n-am de unde. si ce sa vand? vaca cu lapte k imi dati voi ajutor social? rusine sa va fie!!!!!!

 5. Mai oameni buni, iesiti in strada, daca nimeni nu face scandal si numai se plange nu se rezolva nimic, pe Ponta si ceilalti (…) si ipotenti din punct de vedere politic si economic care au intrat la guvernare pe sigla USL ii doare in cot de voi. Cat timp nu o sa luam exemplu de la Greci , Francezi , etc. care cand se impune o taxa care ii termina de zile, se iese in strada si se face prapad pana cand nu se vede greseala si se indreapta.

 6. sa va fie rusine. inca nu s-a nascut omul sa conduca tara asta. si usl si udmr tot un drac este. noi care muncim ne taxeaza si cei care nu fac nimic primesc ajutor social. ponta si (…) crin oare stiu cum trebuie sa intretina o vaca? rusine, rusine

 7. Cel mai bine e sa iesim in strada cu tot cu animale si sa le dam guvernantilor sa le creasca. Am avut 4 vaci dar deja 2 le-am dus la abator fiindca mi-a pierit toata pofta de a creste animale. Sa-ti fie rusine Ponta pentru recunostinta data dupa votul ce ti l-am dat!!!

 8. Ai inebunit de tot , d-le Ponta !!!!!!!!!
  Cum naiba sa impozitezi mai mult de 2 vaci , mai mult de 2 ha, sa impui cat ar trebui sa obtina pe ha ?? Pai, cei saraci de la orase , ce au un salariu de 800 lei brut cu ce traiesc stimabile ? Va spun eu, muncesc saracii la tara, la tata, la mama sa mai poata aduce 3 kg de faina , o gaina si 5 oua ca altfel mor e foame cu asa salariu ? Ti-ai imaginat tov.Ponta cum ai putea tari cu 600 de lei , net pe luna si sa mai ai si un copil in intretinere???? Meritati arsi de vii, asta sa faca poporul cel umilit si adus la asa saracie. Cum sa puneti asemenea impozite???? Cine v-a invatat? UE ??? vrea un soi de nationalizare ???? Mama voastra de hoti si farisei!!! Mai rau ca pe vremea lui Ceausescu , epoca ceausista a fost un dar pt clasa muncitoare care din pacate va tine pe voi, niste hoti, care ati sters 8 miliarde de euro datorii la societatile unde statul este actionar ? De ce ati facut asta?? Nu aveti acuma bani si vreti impozite de la tarani?? CRIMINALILOR!!

 9. cam va meritati soarta pentu ca ati crezut minciunile psd-ului si pnl-ului, ati uitat ca au mai condus tara aceste javre?! Acum vor sa ne distruga de tot pe noi fermieri mici care ne chinuim sa ne intretinem. Oare acest guvern stie cat muncim la un hectar de porumb sau la un hectar de legume?va spun eu ca nu stie si nici nu ii intereseaza munca noastra ei vor numai taxe ca sa nu cumva sa duca ei lipsa de privilegiile pe care le au datorita functiilor pe care le detin! S/a dat liber la turci sa ne aduca si mai multe legume-fructe,s/a dat liber la si mai multa evaziune. Bravo domnule Ponta

 10. Ponta ati votat asa va trebuie este mai rau CA pe timpul lui ceausescu macar atunci aveai voie sa ai o vaca sau mai multe dar trebuia sa duci laptele la laptarie aveai pe ce sa iti faci un ban. Se plateste impozit si pe Caine si Cal. In Austria cainele si calul sunt lux si se platesc impozite la fel ca si la noi dar suventia pe un hectar este de 400 de euro

 11. Dumnezeu poate sa salveze Romania,in Biblie in 2 cronici cap 7 vers 14 Dumnezeu spune ´´daca poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri ,se va ruga,si va cauta Fata Mea,si se va abate de la caile lui rele,il voi asculta din ceruri,ai voi ierta pacatul,si-i voi tamadui tara..Consecintele pacatului poporului le suportam tot mai mult.de la revolutie pin acu sau ucis prin avort 22 milioane de copiii,mii de domnisoare au napadit strazile occidentului si fac prostitutie sintem infrunte in lume la traficu de carne vie ,la alcolism la fel,injuram si hulim pe Dumnezeu toata ziua,ne batem in piept ca sintem crestini.da crestini dar crestinism din care Dumnezeu a plecat de mult ne ascundem dupa forme si traditi.Dumnezeu ne iubeste doar ca noi prin pacatele natiuni am creat un zid mare intre noi si Dumnezeu,va provoc impreuna cu mine sa darimam zidul sa ne smerim,sa ne rugam,sa cautam Fata Domnului,sa ne abatem dela caile noastre rele, sa ne caim naintea Lui Singele Lui Isus are putere si azi sa spele pacatele.Dumnezeu poate sa salveze Romania,daca noi vom voi sa apelam la ajutorul Lui….

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.