România, avertizată să respecte legislaţia UE privind stocurile petroliere

Comisia Europeană (CE) a trimis, joi, aviz motivat României, cerându-i ca în 2 luni să ia măsuri pentru a garanta respectarea deplină a obligaţiilor care îi revin în conformitate cu legislaţia UE privind stocurile petroliere. Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2009/119/CE, operaţiune ce trebuia făcută până la 31 decembrie 2012. În aceeaşi situaţie se află Belgia, Cipru, Cehia şi Portugalia. Dacă nu îşi vor îndeplini obligaţia legală în termenul amintit, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiţie în privinţa statelor în cauză, se precizează într-un comunicat al CE.

“Astăzi, Comisia a cerut în mod oficial Belgiei, Ciprului, Cehiei, Portugaliei şi României să ia măsuri pentru a garanta respectarea deplină a obligaţiilor lor în conformitate cu legislaţia UE privind stocurile petroliere. Directiva (2009/119/CE) impune statelor membre să menţină stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu petrol în cazul unor posibile întreruperi“, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

“Dată fiind importanţa petrolului în consumul energetic al UE, puternica dependenţă externă a UE de aprovizionarea cu ţiţei şi produse petroliere şi incertitudinea geopolitică în multe regiuni producătoare, este vital să se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere în orice moment”, argumentează organismul de la Bruxelles.

În ianuarie 2013 s-au declanşat proceduri privind încălcarea dreptului împotriva a 17 state membre care nu şi-au respectat obligaţiile referitoare la transpunerea Directivei. O scrisoare de somare a fost trimisă Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehia, Greciei, Spaniei, Ungariei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Ţărilor de Jos, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei şi Regatului Unit.

Comisia examinează situaţia în celelalte state membre împotriva cărora s-au declanşat proceduri privind încălcarea dreptului şi prezenta acţiune. Aceasta ar putea fi completată cu avize motivate ulterioare în următoarele cicluri de încălcare, mai precizează comunicatul CE.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.