Rovana Plumb umbla electoral la taxa auto

La doar cateva luni de la modificarea taxei auto de catre fostul ministrul Laszlo Borbely la presiunea protestelor din Piata Universitatii, noul ministru al Mediului, Rovana Plumb, anunta ca lucreaza si ea la micsorarea cuantumului taxei – fara a preciza insa sume sau procente. Argumentul sau suna foarte electoral: “Trebuie sa se tina cont de faptul ca in Romania sunt 6 milioane de oameni in pragul saraciei si trebuie sa fie sprijiniti”.

Rovana Plumb a precizat ca a avut 3 intalniri privind taxa, din grupul de lucru facand parte reprezentanti din Ministerul Economiei, Ministerul de Finante, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Roman si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Ea a adaugat ca se va tine cont de normele europene, pentru ca “nu trebuie sa inventam noi apa calda”. “Vom tine cont de normele europene si le vom adapta specificului nostru”, a explicat ministrul mediului.

Ea nu a oferit insa lamuriri asupra viitoarelor cuantumuri ale taxei sau macar procentul cu care se gandeste sa micsoreze taxa. Amintim ca aceasta taxa – denumita “pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule” a fost redusa cu pana la 25%, incepand cu 1 ianuarie 2012.

La sfarsitul lunii insa, intrucat una dintre revendicarile din Piata Universitatii cereau acest lucru, Guvernul Boc a decis amanarea, pana la inceputul anului viitor, a perceperii taxei de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007. Persoanele care apucasera sa plateasca deja taxa urmau sa primeasca banii inapoi.

In ordonanta de suspendare a taxei auto de prima vanzare se arata ca, prin aceasta masura, bugetul Fondului pentru mediu a fost privat de 336 milioane lei, reprezentand veniturile care ar fi fost obtinute prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. O alta pierdere de venituri, estimata la 240 milioane lei, era indicata din reducerea valorii taxei auto cu pana la 25%.

In martie, bugetul Fondului de Mediu a fost revizuit, astfel ca din taxa auto s-a aprobat numai o treime din suma initiala de 1,8 miliarde de lei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.