Senatul a aprobat OUG de amânare a accizei suplimentare la carburanţi

Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2013, prin care Guvernul a amânat până la 1 aprilie 2014 termenul de introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, benzină cu şi fără plumb şi kerosen a fost adoptată, luni, de Senat. Camera Deputaţilor urmează să dezbată acest proiect legislativ, în calitate de Cameră decizională.

Senatorii au votat fără amendamente proiectul de lege.

În expunerea de motive ce însoţeşte proiectul legislativ, Guvernul arată că o majorare de la 1 ianuarie “ar fi putut genera o majorare a preţurilor la carburanţi cu implicaţiile aferente asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor”.

Ordonanţa mai prevede aplicarea sistemului de TVA la încasare în mod opţional.

Premierul Victor Ponta nu vrea în ruptul capului să renunţe la acciza suplimentară – care, cu TVA, va fi de 12 eurocenţi. Iar aceasta în ciuda ameninţărilor preşedintelui Traian Băsescu că nu va semna Acordul de împrumut cu FMI – care în prezent este suspendat – şi, mai nou, că îi va chema pe români să protesteze în stradă împotriva acestui nou bir.

Este de aşteptat ca introducerea noii accize să fie aprig combătută înaintea începerii campaniei electorale pentru europarlamentarele din 25 mai, iar dacă USL crede că românii vor uita de scumpire până în 25 aprilie – data oficială de începere a campaniei – se înşală.

Transportatorii au avertizat deja că vor ieşi în stradă, deşi nu doresc să transforme protestul lor în unul politic. De altfel, pentru a avea succes, ei trebuie să se mobilizeze şi să înceapă o astfel de acţiune încă de la jumătatea lui martie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.