UPDATE! 12 urmăriţi penal în dosarul insolvenței Realitatea Media

Omul de afaceri Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA în dosarul insolvenței Realitatea Media, alături de Mirel Mircea Amariței și Sorin Ionuț Barbu, informează, marţi, Direcţie Generală Anticorupţie (DGA). În acelaşi dosar, procurorii au început, luni, urmărirea penală față de 9 persoane – printre care și Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg. Aceştia sunt învinuiţi că “în perioada 2011-2012, aparent acționari majoritari sau acționari minoritari, au derulat acțiuni infracționale pentru influențarea deciziilor în procedura insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul preluării controlului asupra a SC ‘Realitatea Media’ SA”.

UPDATE 25 octombrie: DNA precizează că până în acest moment, procurorii au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane juridice şi fizice:

SC GEOASSET SRL, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de spălarea banilor şi complicitate la delapidare, deoarece în cauză există indicii că prin intermediul unui contract de asociere în participaţiune a fost însuşită suma de 20 milioane lei în interesul unor persoane fizice (învinuiţii PĂCURARU MARICEL şi LIVIU LUCA) şi persoane juridice.

DBV Media House SRL și GRUP FINANCIAR IFN SA, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la delapidare, deoarece există indicii că acestea au fost utilizate pentru a furniza sume de bani destinate SC REALITATAEA MEDIA SA.

GMG Media Box SA, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de bancrută frauduloasă, deoarece există indicii ca aceasta a fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenţei în care se afla SC REALITATEA MEDIA SA. În acest sens ar fi fost utilizate facturi fictive în baza cărora GMG Media Box SA a obţinut înscrierea în tabelul preliminar rectificat al creanţelor cu o creanţă de 10 ori mai mare decât creanţa înscrisă iniţial.

BERCEA FLORIN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, deoarece există indicii ca în calitate de administrator special a solicitat înregistrarea menţiunilor privind schimbarea acţionariatului SC REALITATEA MEDIA SA utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate.

LUCA LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece există indicii că l-ar fi angajat pe avocatul MANOLACHE MARIUS, ca acesta să încheie contractul de asociere în participaţiune, ce a permis însuşirea sumei de 20 milioane de lei din patrimoniul asociaţiei. Ulterior învinuitul LUCA LIVIU, prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, l-ar fi ajutat pe învinuitul MANOLACHE MARIUS să dobândească dreptul de semnătură asupra conturilor asociaţiei.

De asemenea, învinuitul LUCA LIVIU a încheiat un contract care conţine menţiuni nereale cu privire la calitatea sa de proprietar al acţiunilor emise, pe care le-a transferat învinuitului PĂCURARU MARICEL.

SCHWARTZENBERG (MOLDOVAN) OANA MIHAELA, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de complicitate la bancrută frauduloasă şi tentativă la înşelăciune, deoarece există indicii că în calitate de avocat a contribuit la vânzarea mărcilor SC REALITATEA MEDIA SA în frauda creditorilor.

MANOLACHE MARIUS, în sarcina căruia s-a reţinut că în calitate de avocat angajat de administratorul SC STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS SRL ar fi semnat un contract de vânzare cumpărare acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către SC STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS SRL a acţiunilor SC REALITATEA MEDIA SA.

UPDATE 17 octombrie: DNA a extins urmărirea penală asupra a 3 persoane juridice: firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments – deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru – şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media.

SC Realitatea Media SA este acuzată de spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, “există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”. 

În sarcina SC Strategies Research Investments SRL, procurorii au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor.

“Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde s-au formulat cereri de înregistrare a menţiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA”, , potrivit DNA.

În fine, Rovigo SPRL este acuzată de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date şi indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, se mai precizează în comunicatul DNA. 

Reprezentanţilor legali ai celor trei societăţi li s-au adus la cunoştinţă învinuirile, arată DNA. Cozmin Guşă a fost şi el la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile în cazul societăţii la care el este acţionar şi care a preluat controlul Realitatea Media.

“(…) Procurorii efectuează acte de urmărire penală față de următoarele persoane: Mirel Mircea Amariței, Maricel Păcuraru și Sorin Ionuț Barbu. Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiți, în cadrul procedurii insolvenței SC Realitatea Media SA, au derulat acțiuni infracționale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă“, se arată într-un comunicat al DNA remis marți.

Ceilalţi inculpaţi sunt Fabian Schwartzenberg, Daniela Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe, Carmen Stăncescu, acuzați că s-au implicat în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

“Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiții din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanțelor care determina schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri”, susțin procurorii anticorupţie.

DNA precizează că demersurile infracționale au fost derulate pe două paliere.

“Pe un palier, demersurile infracționale au fost derulate de un învinuit care, deși avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron și a solicitat intrarea în insolvență. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC ‘Realitatea Media’ SA și, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma inițială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC ‘Realitatea Media’ SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut”, se arată în comunicatul de luni al DNA.

Pe un alt palier, demersurile infracționale au fost derulate și de alte persoane – acționari minoritari – care, în complicitate cu persoane fizice și persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acționariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerțului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești.

Suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1 milion de euro, precizează DNA.

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

În 30 aprilie 2013, CNA a aprobat modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.

Tribunalul Bucureşti a admis, în 23 mai, cererea formulată de Realitatea Media SA şi a suspendat efectele contractului de cesiune prin care compania Win Win Business & Lobby Company Limited, controlată de Elan Schwartzenberg, a devenit proprietarul mărcilor Realitatea.

Avocatul Gheorghe Piperea, care îl reprezintă în instanţă în acest conflict pe Elan Schwartzenberg, a declarat că decizia Tribunalului Bucureşti reprezintă un abuz şi va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.