DE LA EST, LA VEST: Profesionalismul șoferilor georgieni și armeni, în industria transporturilor

Migrația forței de muncă s-a manifestat, de-a lungul istoriei, adesea de la est spre vest. Așa cum se poate citi în diverse cărți despre „Drumul mătăsii”, vestul nu a importat doar mirodenii, mătase și blănuri, ci și forță de muncă.

Monica Derecichei

România nu mai este considerată, în prezent, la extrema estică a Europei, mai ales în contextul aspirațiilor Georgiei de a deveni parte a Uniunii Europene. Astfel, România începe să fie percepută ca fiind în centrul Europei.

În contextul crizei globale de forță de muncă din industria transporturilor, una dintre soluțiile eficiente identificate este recrutarea șoferilor din țări precum Georgia și Armenia. Aceste naționalități sunt preferate, deoarece șoferii din aceste state sunt recunoscuți pentru profesionalismul și competențele lor, pentru experiența internațională și familiarizarea cu standardele europene. În plus, oportunitățile de muncă în țările lor sunt limitate, iar salariile sunt mult mai mici, comparativ cu cele din UE. De asemenea, există numeroase asemănări culturale, tradiționale și culinare între România și Armenia sau Georgia, facilitând, astfel, integrarea acestora.

Recrutarea nu înseamnă intermediere

Cu toate acestea, există o reticență considerabilă în piață în ceea ce privește recrutarea din aceste țări, din cauza faptului că mulți dintre cei recrutați anterior au ales să se „mute” în vestul Europei. Aceasta se întâmplă atunci când colaborăm cu companii care recrutează „gratuit” și fără discernământ. Este esențial să înțelegem că recrutarea nu înseamnă intermediere și că „gratis” poate însemna, de fapt, costuri ascunse și ridicate.

Aspecte de care trebuie să ținem cont, atunci când dorim să abordăm un astfel de tip de recrutare:

1. Istoricul firmei de recrutare: verificați de când există firma și cum se desfășoară procesul de recrutare (interviuri, teste etc.)

2. Site-ul și portofoliul firmei: analizați colaborările anterioare și modul în care au funcționat.

3. Tipul de angajați recrutați: dacă firma recrutează orice tip de personal, de la muncitori, la IT-iști, este un semn că nu are experiență specifică.

4. Costul recrutării: dacă recrutarea este gratuită sau costă foarte puțin, este un semnal de alarmă. Aceste firme pot percepe sume mari de la candidați și pot obține avizele de muncă prin intermediul dumneavoastră, dar cu scopul de a pleca în vest.

5. Metoda de recrutare: este important ca echipa de recrutare să se deplaseze în țara de origine a candidaților, pentru testări practice, mai ales pentru șoferi, unde siguranța rutieră este crucială.

6. Originea candidaților: verificați din ce țări sunt recrutați candidații și cum vă ajută firma de recrutare să-i integrați și să-i acomodați. Nu toate statele permit obținerea documentelor necesare pentru muncă legală, în România.

Recrutarea și testarea șoferilor nu ar trebui să se facă printr-un simplu apel video.

Pentru a minimiza riscurile de a angaja persoane nepotrivite, procesul corect și legal de recrutare ar trebui să includă:

1. Testări teoretice și practice: acestea trebuie să fie efectuate la fața locului, de personal specializat în industria transporturilor, pentru a asigura siguranța rutieră și protecția investițiilor companiei.

2. Documente legale și transparente: compania de recrutare trebuie să fie capabilă să furnizeze toate documentele necesare, în mod legal și transparent.

Un proces de recrutare bine organizat asigură o integrare rapidă și eficientă a noilor angajați.

Monica DERECICHEI
consultant HR
monica@remarkableconsulting.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.