30 de perchezitii in 5 judete, pentru evaziune fiscala de 20 mil. euro la Strehaia

Procurorii DIICOT au descins duminica dimineata la locuintele membrilor unui grup infractional organizat, format din 34 de persoane si specializat in inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, care a prejudiciat statul cu 20 de milioane de euro. Au avut loc 30 de perchezitii in 5 judete: 13 in localitatea Strehaia, Mehedinti, 9 in judetul Hunedoara, 4 in municipiul Cluj-Napoca, 3 in municipiul Timisoara si una in judetul Arges. Toate persoanele implicate au fost ridicate si duse la audieri la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Mehedinti.

Liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au ochit 50 de societati comerciale cu cifre semnificative de afaceri si, in intelegere cu administratorii acestora si in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat, informeaza un comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

“Membrii gruparii au infiintat in acest scop 5 societati comerciale, tip “fantoma”, cu sediul in localitatea Strehaia, acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale”, arata si un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.

“Cu titlu de exemplu, numai pentru 5 dintre societatile comerciale atrase de catre invinuiti s-au facturat marfuri si servicii in valoare totala de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicata in numerar de catre invinuitii Mihai Ion si Mihai Fanel Daniel, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro”, se mai arata in comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat, pana la acest moment, la 20.000.000 euro.

Politistii au condus la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Mehedinti 34 de persoane, urmand ca dupa finalizarera audierilor sa fie formulate propunerile legale. Fata de membrii grupului infractional organizat se efectuaza cercetari pentru constituire a unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani.

Cercetarile au fost facute cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul SCCO Mehedinti.

Perchezitiile au fost efectuate de politisti din cadrul BCCO Craiova-SCCO Mehedinti, impreuna cu procurori ai DIICOT-Biroul Teritorial Mehedinti, cu sprijinul politistilor din cadrul BCCO Craiova, BCCO Timisoara, BCCO Alba-Iulia, BCCO Cluj, BCCO Pitesti, IPJ Timis, IPJ Hunedoara, IPJ Alba, IPJ Cluj, IPJ Olt, DGIPI, jandarmilor din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi „Fratii Buzesti” Craiova, respectiv IJJ Mehedinti, cu suportul informativ al SRI. (M.S.)

1 COMENTARIU

 1. Cand femeia da cu dosul in populatia sateasca de obicei toti cei interesati stiu cu exceptia sotului care este cel mai interesat, asa se intampla si acum cu acest mod de evaziune fiscala.
  Ce sa zic , a descoperit DIICOT ingineria perfecta de evaziune fiscala abia acum si numai la 50 de societati comerciale !!!!
  Ba nene ziaristu-le trebuia matale sa scrii acolo sa nu ne creada prosti pe cei ce mai pricepem cate ceva cum se coace placinta infractiunilor fiscale.
  Treaba este prea simpla ca sa treaca neobservata de DIICOT daca ar fi fost bine intentionati … erau beliti de zece ani acesti banditi si nu mai eluda nimeni plata tva-ului si a impozitului pe profit, dar si inspectorii DIICOT veneau cu bicicleta la servici.
  Nefiind asa inspectorii vin cu gipanul iar cei din Strehaia umbla cu mertanul , in timp ce noi cei cinstiti care ne platim taxele facem buru buru la luna.
  Cum merge treaba …Sa zicem ca Gigel confectiona izmene le vindea cu tva iar tva-ul acumulat trebuia varsat la stat. La el vine cetateanul Piramidon cu casa cu turnulete din Strehaia ii da o traista de bani, si o factura ce reprezinta 1 tona de bumbac care valoreaza cu tot cu tva exact traista de bani. Gigel bucuros de pleasca , depune banii ca plata in contul firmei fantoma a lui Piramidon , mai da acestuia 10%, ia hartiile si se duce acasa la fabrica de izmene unde da in consum bumbacul cumparat , plateste diferenta dintre tva-ul acumulat pe izmene si cel platit pentru bumbacul volatil, recalculeaza profitul ce trebuie impozitat si gata e curat ca lacrima , asteapta linistit sa vina inspectorii DIICOT sa-l sanctioneze ca au gasit paznicul casieriei descult.
  E foarte simplu ,daca nu s-a vrut sa se observe nu s-a observat tarasenia decat acum cand demonstrativ DIICOT e pus pe dijmuiala pentru campania electorala si ne anunta ca deja are in mana 50 de perechi de bile pe a caror presiune spera sa scoata bani frumosi si cred ca exista inca multi Gigei ce urmeaza a fi mulsi astfel.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.