Antonescu vrea din nou la Cotroceni iar Iohannis zice că PDL acceptă să fie PNL. Predoiu: Nu suntem un partid de agăţat la butonieră. Cine NU va graţia penalii?

Congresul PNL l-a confirmat, ieri, pe Klaus Iohannis preşedinte al partidului şi a amânat luarea unei decizii privind candidatul la Preşedinţie pentru că, între timp, Crin Antonescu s-a răzgândit şi ar cam vrea şef la Cotroceni. Aşa că în  perioada următoare PNL va face câteva sondaje pentru a vedea care dintre cei doi este mai bine plasat.

Despre fuziunea cu PDL, tonul liberalilor este cel cunoscut: de aroganţă. Negocierile aflate în plină desfăşurare între cele două partide au fost spulberate, practic, de Iohannis, printr-o singură frază: „Sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune politică să se numească PNL”.

Replica lui Cătălin Predoiu a venit astăzi: „Respingem categoric orice ton de superioritate. PDL nu este un partid cu care să te joci sau pe care să-l agăţi la butonieră. Negociem o fuziune paritară şi nu o absorbţie”, a spus candidatul PDL la prezidenţiale – cel puţin până la o decizie finală ce va fi luată la Convenţia PDL.

Iniţial, stategii PNL şi PDL stabiliseră ca fiecare partid să-şi aleagă un candidat iar la final, cel mai bine plasat în  sondaje să fie susţinut de ambele părţi pentru alegerile din noiembrie.

Antonescu a continuat însă pe acelaşi ton: „Nu cred ca domnul Iohannis să fi făcut aceste declaraţii fără să fi avut ceva în spate. Este posibil ca domnul Predoiu să nu fi fost informat”.

Istoric cu PSD

Pentru a fi siguri că PNL nu îşi va schimba denumirea, liberalii de la centru l-au adus la înaintare pe Mircea Ionescu Quintus, care a propus în congres un amendament privind “păstrarea identităţii partidului”. În istoricul PNL se înscrie însă la loc de cinste uniunea cu PSD – faimosul mastodont USL care a adus în Parlament o majoritate de 70%, mărită apoi, prin miraţia PPDD-iştilor, la aproape 80%.

În aceste condiţii, şansele ca Dreapta să de unească şi să aibă un candidat unic la prezidenţiale  sunt, practic, nule. PNL invocă istoria de 140 de ani dar uită că în urmă cu 2 ani a participat activ, alături de PSD, la încercarea de preluare a puterii prezidenţiale pe căi neortodoxe, prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi schimbarea peste noapte a unor legi.

MRU: Noi l-am făcut pe Ponta premier, poate ajunge şi preşedinte

Cea mai la obiect reacţie a avut-o în acest sens Mihai-Răzvan Ungureanu, președintele Forţei Civice (FC), prezent şi el la congresul liberalilor, alături de Vasile Blaga, liderul PDL, care s-a vrut diplomat şi s-a făcut că nu a auzit ce a spus Iohannis.

În schimb, MRU, trecând cu vederea faptul că liberalii au contribuit, alături de PSD, la căderea guvernului său după numai două luni de la instalare, le-a spus franc: “Dreapta s-a războit cu sine şi l-a făcut pe Victor Ponta premier, iar dacă va continua aşa îl va ajuta să ajungă și președinte.

PNL, în ultimii 10 ani 7 la putere

Toată lumea ştie că PNL nu va câştiga singur, iar excesul de cinste pe care îl afişează acum unii liberali, amintind brusc despre “salariile şi pensiile tăiate de PDL” arată exact stilul lor de joc.

Liberalii se fac că uită că, în ultimele două mandate, PNL s-a aflat la putere timp de 7 ani: mai întâi în Guvernul Tăriceanu (2004-2008), instalându-se cu ajutorul PD, în cadrul Alianţei D.A., şi debarasându-se rapid de coechipieri, un an mai târziu, când premierul lor i-a dat afară de la guvernare pe “oamenii lui Băsescu”.

Guvernul Tăriceanu a avut 20% susţinere pe faţă în Parlament, dar rămas la putere cu ajutorul masiv al PSD, neoficial.  Au venit alegerile parlamentare din noiembrie 2008 iar liberalii au pierdut puterea.

În 2009, Guvernul Boc 1 a rezistat la putere în alianţă cu PSD timp de 9 luni, din ianuarie până la sfârşitul lui septembrie, când social-democraţii au dărâmat “căruţa” pentru că aveau un candidat propriu la prezidenţiale: Mircea Geoană.

Au urmat doi ani de guvernare PDL cu UDMR şi UNPR, susţinerea fiind la limită în Parlament. Emil Boc a rezistat ca premier la 10 moţiuni de cenzură. I-a predat ştafeta lui MRU în februarie 2012, când era din ce în ce mai clar că, în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, mulţi vor părăsi barca puterii pentru a intra din nou la guvernare, într-o altă barcă.

În luna mai 2012, PNL a venit la guvernare cu ajutorul PSD, în cadrul unei uniuni: USL. Acum, liberalii se comportă de parcă n-ar fi fost la guvernare până în urmă cu 3 luni şi cu o puzderie de penali care au „înflorit” în perioada USL.

Întrecere la penali: 7 miniştri PNL contra 2 PDL

PNL şi PDL se „bat” parte în parte cu “performanţa” penalilor. Iar liberalii sunt de departe învingători la acest capitol, cu 7 miniştri cu probleme în justiţie, dintre care 3 au fost deja condamnaţi, în timp ce PDL are la activ numai 2 miniştri penali: Ridzi condamnată în primă instanţă şi Videanu, abia trimis în judecată.

Mic bilanţ PNL:

  • Relu Fenechiu, primul ministru în funcţie condamnat la 5 ani de închisoare – caz unic şi în Europa
  • Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a fost condamnat la ani de suspendare pentru fapte de corupţie, votează în continuare legi în Parlament
  • Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, declarat incompatibil, prin sentinţă definitivă a ÎCCJ, dar care a refuzat să părăsească banca de senator abia după 6 luni, după ce şi CCR a dat o decizie
  • cazul „Caltaboşul”, cu Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu, condamnat pentru corupţie
  • Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de subminare a economiei naţionale în Guvernul Tăriceanu, a fost salvat de Senat, care a votat neînceperea urmăririi penale
  • Victor Paul Dobre, fost ministru al Administraţiei, salvat de DNA prin votul Camerei Deputaţilor
  • Daniel Chiţoiu, fost ministru de Finanţe, apărat şi el le fel, de Camera Deputaţilor
  • Dan Radu Ruşanu, şef al ASF, acum arestat pentru fapte de corupţie
  • Emilian Frâncu, primarul din Râmnicu Vâlcea, este condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru corupţie
  • Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj, arestat pentru corupţie
  • Romeo Stavarache, primarul Bacăului, pus sub control judiciar pentru 5 fapte de luare de mită

Mai puţini penali de calibru la PDL:

Acestea sunt însă numai “vedetele”, lista putând continua la ambele partide.

Ponta, lider la baroni cu dosare

PSD depăşeşte însă cu mult PNL şi PDL la capitolul “penali”, avându-l cap de listă pe fostul premier Adrian Năstase, aflat la a doua condamnare, de 4 ani şi 6 luni de închisoare, după ce prima sa condamnare, de 2 ani, din iunie 2012, a dus la suspendarea preşedintelui ţării.

S-ar putea să-l urmeze actualul premier Victor Ponta, în urma dosarului de trafic de influenţă pe care baronul Duicu îl orchestra chiar din Cabinetul său de la Palatul Victoria.

Ponta este liderul unui pardid mastodont cu grave derapaje la capitolul Justiţie, de la Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare, la vicepremierul Liviu Dragnea cu Dosarul Referendumul şi la cei 8 baroni locali cercetaţi în prezent de DNA:

1. Ion Prioteasa – preşedinte CJ Dolj

2. Ion Stan, preşedinte CJ Prahova

3. Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila

4. Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea

5. Radu Mazăre, primarul Constanţei,

6. Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţşa

7. Constantin Nicolescufostul preşedinte CJ Argeş

8. Adrian Duicu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi

Vom avea oare siguranţa că noul Preşedinte al României nu îi va graţia pe condamnaţii din partid şi nu va opri cercetarea celor aflaţi în anchetă?

Acest răspuns trebuie să dea viitorul candidat la Preşedinţie şi nu istoria unui partid ca PNL, care poate muri precum PNŢCD.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.