Baronul PSD de Brăila a pierdut la CAB procesul cu ANI

Gheorghe Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean (CJ) Brăila, a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), după ce Curtea de Apel București (CAB) i-a respins ca neîntemeiată cererea de anulare a raportului prin care ANI a constatat conflictul de interese în care acesta s-a aflat când a semnat contracte între CJ şi două cluburi sportive la care el este acţionar majoritar. Decizia a fost dată în 14 februarie de judecătorii CAB şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Dacă pierde şi la instanţa supremă, baronul de Brăila îşi va lua adio de la funcţie.

ANI a stabilit în 31 august 2012 că Bunea Stancu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, inspectorii având și date care atestă săvârșirea de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.

Astfel, inspectorii de integritate au stabilit că acesta, în calitate de președinte al CJ Brăila, a întocmit și adoptat atât expunerile de motive cât și Hotărârile CJ Brăila și a semnat contracte de asociere între CJ cu SC Clubul de Fotbal Brăila SA şi cu Asociația Sportivă Handbal Club “Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei.

Cele două cluburi au ca acționari majoritari firmele SC Concivia SA, respectiv SC Hercules SA, care, la rândul lor, au ca acționar majoritar SC Bursagrigrom la care este acționar majoritar nimeni altul decât Bunea Stancu.

Acuzat şi de corupţie

Inspectorii de integritate au indicii referitoare şi la săvârșirea de către Bunea Stancu a infracțiunilor asimilate celor de corupție și de conflict de interese, ca urmare a preluării în folosință gratuită, pe o perioada de 5 ani, de către Asociația Sportivă Handbal Club “Dunărea” Brăila, a unui autoturism proprietate privată a CJ Brăila.

De aceea, ANI a sesizat organele judiciare şi, totodată, a inițiat demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.