UPDATE 2! Baronul PSD de Prahova, sub control judiciar

Președintele CJ Prahova Mircea Cosma, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, se află sub control judiciar, potrivit deciziei de astăzi a Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ÎCCJ). Sentinţa a fost pronunţată la trei ore şi jumătate după ce inculpatul a părăsit sala de judecată din Bucureşti, întrucât la ora 16.00 i-a expirat mandatul de reţinere emis ieri de procurori, pentru o perioadă de 24 de ore. Cosma nu a stat azi-noapte în arest pentru că i s-a făcut rău la inimă chiar în faţa uşii de la Cercetări Penale şi a fost dus la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, unde medicii l-au internat.

UPDATE 11 aprilie: Cosma tatăl şi fiul au fost trimişi în judecatăDosarul se va judeca direct la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), având în vedere calitatea de înalt demnitar al lui Cosma fiul.

UPDATE 14 februarie: Mircea Cosma s-a externat din spital.

Astăzi, Cosma a fost adus la Bucureşti cu o ambulanţă şi a stat cu perfuzia la mână în faţa judecătorilor. I-a ţinut perfuzia însuşi managerul Ambulanţei Prahova, motivând că era de gardă când a fost adus la spital. Când litrul de glucoză cu medicamente s-a terminat, acesta i-a solicitat judecătorului să ia o pauză pentru a-i înlocui perfuzia inculpatului.

„Am tensiunea 18 şi trebuie să mă întorc la spital”, le-a spus baronul de Prahova jurnaliştilor la ieşirea din sala de judecată. El aplecat acasă, tot cu ambulanţa şi sub escorta anchetatorilor, unde a aşteptat verdictul.

Acum, că poate rămâne la domiciliu, nu o să-i mai fie rău şi nu îi va mai fi necesară internarea în spital. Procurorii DNA s-au declarat însă nemulţumiţi de decizia instanţei şi au făcut recurs, astfel că Mircea Cosma s-a dus din nou la spital. În zilele următoare, el ar putea fi adus chiar la Bucureşti – la specialistul în inimi de baroni  locali, Şerban Brădişteanu.

În același dosar, magistrații au dispus măsura arestului la domiciliu în cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, directorul executiv al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova. Precizăm că perioada arestului la domiciliu nu se scade din pedeapsa de la condamnare, aşa cum se scad zilele sau lunile de arest preventiv la Poliţie. 

Fiul baronului Cosma, deputatul Vlad Cosma, va afla săptămâna viitoare dacă va merge în faţa instanţei, întrucât DNA are nevoie de permisiune din partea colegilor lui de la Camera Deputaţilor.

Cosma tatăl şi fiul sunt acuzaţi de câte 3 fapte de trafic de influenţă.

„Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale a rezultat că, în perioada 2012 – 2013, inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu o altă persoană apropiată au pretins și au primit de la mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale – denunțători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăți comerciale controlate în fapt de către inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse de către cei doi în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl lui Cosma Vlad Alexandru) și Alixandrescu Daniel Adrian (director al Direcției Patrimoniu), astfel încât societățile respective să obțină de la CJ Prahova lucrări și servicii curente de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă, supraevaluate și pentru a deconta cu prioritate a unor lucrări deja efectuate, în temeiul unor contracte anterioare”, arată anchetatorii DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.