Băsescu croieşte o plângere penală împotriva lui Ponta, pentru corupţie şi abuz în serviciu

Aprobarea în Guvern a Memorandumului cu Rompetrolul, transferarea Transgaz şi Transelectrica de la Ministerul Economiei în subordinea Secretariatului General al Guvernului, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) „unde toată clientela PSD şi PNL şi-a găsit loc – şi pentru soţii”, dar şi funcţionarea Executivului cu 3 miniştri care şi-au dat demisia sunt tot atâtea motive pentru care preşedintele Traian Băsescu pregăteşte, împreună cu juriştii săi, o plângere penală pentru corupţie şi pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta.

Anunţul a fost făcut în această dimineaţă, exact înainte de mult-aşteptatei veşti pe plan politic: “împăcarea” lui Antonescu şi Ponta pentru “salvarea” USL.

Totodată, Traian Băsescu a amintit despre decizia CCR asupra neconstituţionalităţii revizuirii Constituţiei. 

„Foarte posibil să fac plângere penală împotriva lui Ponta pentru corupţie şi pentru abuz în serviciu pentru decizii ale Guvernului, decizii personale, minciună, să vedem sacă un astfel de premier poate răspunde în faţa legii sau nu”, a precizat şeful statului luni dimineaţă, la B1Tv.

“În primul rând, am informațiile pe care le vedeți și dvs, nu am altele decât cele care se văd public. Să nu o ducem în sfera Serviciilor”, a adăugat Băsescu.

El a precizat că este vorba despre probleme de “acțiune guvernamentală”, anumite inițiative ale primului-ministru, dar și despre “abuzuri legislative”, prin care este servită “clientela politică”.

„Guvernul funcţionează cu măsuri care deja încalcă Constituţia. Avem 3 miniştri care şi-au depus demisia. Este un nou abuz de tipul Victor Viorel Ponta, plagiator, el are Monitorul Oficial, nu publică revocarea miniştrilor care au demisionat. Suntem iar în stilul de a guverna neconstituţional al lui Victor Viorel Ponta, el crede că şi Guvernul funcţionează ca doctoratele. Face o mare greşeală domnul prim-ministru. Trebuia să fie nişte miniştri interimari, dintre membrii Cabinetului”, a adăugat el.

Traian Băsescu a insistat că “este nepermis ca într-un stat democratic să nu ştii dacă un ministru este sau nu este în funcţie. Domnul prim-ministru ne povesteşte că nu sunt publicate în Monitorul Oficial. Oamenii ăştia au demisionat şi nu mai vin la serviciu”.

Ponta a scăpat Rompetrolul de datoria către statul român şi a eşuat în privatizarea CFR Marfă

“Spuneam că premierul plagiator Victor Ponta este corupt – traficul de influenta cu terenurile către baronul de Brăila, Bunea-Stancu. Rompetrolul cu renunțarea la 380 de milioane de dolari (a datoriei pe care compania o avea lăsată “moştenire” de Dinu Patriciu când a vândut-o KazMunaiGaz cu 1,2 miliarde de dolari, n.r.) este un alt act de corupție al premierului, care a încercat să îl rezolve prin Parlament. CFR Marfa, Gruia Stoica, aduceți-vă aminte ce presiuni făcea pe mine să îi validez licitația, să desemnez câștigătorul în CSAT, când CSAT nu avea atribuțiuni. Acum, uitați-vă la preluarea în subordine directă a primului ministru a Transgazului, a Transelectrica, pentru că urmează să se vândă acțiuni. Este fără precedent. Niciun prim-ministru nu și-a luat niște companii în subordine directă”, a enumerat preşedintele alte elemente de corupţiepe care le va prinde în plângerea penală.

Premierul ia totul, la SGG: Transelectrica, Transgaz şi ADS, după CNADNR 

Companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost transferate de Guvern, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului. Tot prin Ordonanţă de urgenţă a fost aprobat transferul la SGG al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), de la Ministerul Agriculturii.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) este condus de Ion Moraru, fost senator PSD şi anonim până acum, deşi are în subordine Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), la cârma căruia se află însă o “vedetă” a PSD: Dan Şova. CNADNR a fost preluată în subordine de Şova anul trecut în ianuarie, urmând să fie divizată în Compania de Autostrăzi, care să rămână la DPIIS, şi Compania de Drumuri Naţionale, cară să se reîntoarcă la ministerul Transporturilor. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, iar PNL nu pare deloc deranjat că Transporturile au rămas fără niciun drum.

Transelectrica şi Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, al cărui ministru, Daniel Chiţoiu, a demisionat iar premierul Ponta nu a numit până acum un interimar – ca, de altfel, nici la ministerele Sănătăţii şi Economiei.

Din acest motiv, Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată fără ca Daniel Chiţoiu să fie prezent la şedinţa Guvernului. Nici Andrei Gerea, demisionarul de la Economie, nu a fost la şedinţă. Eugen Nicolăescu, demisionar de la Ministerul Sănătăţii şi propus pentru portofoliul Finanţelor, dar fără a-l deţine încă, a fost însă prezent la şedinţa Executivului.

Redevenţele, cal de bătaie

Ministerul Finanţelor va avea anul acesta un rol decisiv: trebuie să promoveze Legea redevenţelor – printre care şi cele ale Petrom, întrucât la finele anului se împlinesc 10 ani de la privatizarea acestei companii, săvârşită de Guvernul Năstase.

Este evident că petrolul şi resursele naturale vor fi o temă pe care Traian Băsescu o va utiliza din plin în acest an electoral pentru prezidenţiale. Şi suntem încă la început.

Toată clientela PSD şi PNL este la ASF

Însă “cea mai concludentă” dovadă de corupție este reprezentată de crearea ASF.

“Toată clientela PSD și PNL este acolo (în ASF – n.r.) – și soția lui Chițoiu – urmărită penal de procurorii DNA, pentru trucarea unui concurs de angajare -, și consilierul primului ministru, și soțul neînfricatei lupte pentru dreptate, Olguța Vasilescu. Va aduceți aminte că nu mai încăpeai de ei prin studiouri (de televiziune, n.r.) cu minciunile. Și clientul Ursache, și el cu vreo 47.000 de euro în două luni, și nu mai vorbim de clientul Radu Rușanu”, a explicat Băsescu.

Iohannis ar fi un câştig, cel puţin ştie germana

În privinţa lui Klaus Iohannis, preşedintele joacă pe aceeaşi carte a diplomaţiei, ştiind că acesta are mare priză la public. Traian Băsescu nu vrea să se ardă aşa cum a făcut-o cu Raed Arafat în ianuarie 2012, când s-a ajuns la proteste de stradă după ce l-a atacat public.

“Iohannis ar fi un mare câştig în JAI, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, pentru că vorbeşte în mod cert cel puţin limba germană. Stroe dădea din mâini pe acolo, nu avea dialog, contactul direct, trebuia să transmită prin secretar ce vrea să spună miniştrilor. Iohannis ar fi un câştig, un câştig de limbă germană, şi susţinerea Germaniei ar fi foarte importantă”, a spus el.

Preşedintele a insistat că în 2009 s-a opus desemnării lui Iohannis ca premier pentru că atunci  “desemnarea lui s-a făcut la Grivco, la Voicuelscu”. “De data asta, (desemnarea – n.r.) a fost a PNL, nefiind afectată de interesele lui Voiculescu, consider că o pot susţine, ca ministru”, a declarat şeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu a arătat că “se vede foarte clar că instituţiile funcţionează şi sunt în progres. Raportul pe Schengen este bun pentru România. MCV-ul arată că instituţiile funcţionează şi politicul are mari probleme”.

Revizuirea Constituţiei – atât de neprofesionistă că putea fi scrisă şi de băieţii care fac trafic cu etnobotanice 

Băsescu a făcut varză şi Comisia de revizuire a Constituţiei – condusă până recent de actualul condamnat Tudor Chiuariu, cel care a deţinut şi funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului. Preşedintele a spus că “29 de articole nu sunt în limbaj constituţional, ar fi putut fi scrise şi de nişte băieţi care stau în Piaţa Chibrit şi fac trafic de etnobotanice”.

Potrivit şefului statului, putem scrie de pe acum pe această tentativă de revizuire “Eşec”. “Ei se vor mai agita să îndulcească eşecul, dar nu vor putea să atingă obiectivele, desemnarea prim-ministrului prin automatism, ceea ce nu e posibil în democraţie”.

“Eu am minuta CCR. Aceasta nu e încă hotărârea Curtii, ea trebuie elaborată. Care e capcana? Nu sunt 26, ci 85 de recomandări făcute de CCR prin vot majoritar sau vot unanim, 26 sunt articole care încalcă limitele revizuirii Constituţiei. Dar ei au 85 de articole care trebuie modificate din 128 în total”, a avertizat Băsescu.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a anunţat, ieri, că magistraţii au găsit 26 de elemente de neconstituţionalitate şi că astăzi va trimite Parlamentului recomandările, urmând ca motivarea CCR să fie dată peste două săptămâni.

PSD ar fi avut un premier veşnic, dar România nu ar fi avut Guvern

Traian Băsescu a arătat că unul din obiectivele celor care au întocmit textul de revizuire a Constituţiei era “desemnarea premierului prin automatism, ceea ce nu se poate într-o democraţie”. ” PSD ar fi avut premier veşnic, dar România nu ar fi avut guvern. Ne-ar trimite în alegeri anticipate după fiecare alegeri. E datoria preşedintelui să încredinţeze mandatul unui politician care ar putea să strângă o majoritate”, a explicat el.

Totodată, şeful statului a spus că “politicianul care spune că decizia CCR nu e obligatorie bate câmpii” şi că “este eşecul USL” (proiectul de revizuire a Constituţiei. “Crin Antonescu nu are pregătirea necesară să fie şeful unei comisii de revizuire a Constituţiei. El este un amator din acest punct de vedere. Aici trebuia aduşi specialişti în Drept constituţional, care i-ar fi ajutat”, a mai spus preşedintele.

USL nu se destramă pentru ca Ponta să aibă o majoritate lejeră

Despre Ponta şi Antonescu, Băsescu susţine că “sunt necopţi”. “Ponta şi Antonescu alternează: când Ponta îl acuză pe Antonescu de colaboraţionism cu mine, când invers”, dar “realitatea este că amândoi sunt toxici pentru România”.

“Pentru mine e clar că USL va rămâne, pentru că pierd. Gândiţi-vă la Ponta, ar avea o majoritate la limită, iar Antonescu, dacă iese din Guvern, după mine, în 30 de zile nu mai e preşedintele PNL. Sunt condamnaţi să stea împreună”, a opinat şeful statului.

Avem 1.200 km de frontieră instabilă şi USL se joacă de-a instabilitatea

Traian Băsescu a atras atenţia că “politicienii la acest nivel trebuie să se uite la hartă”.

“Ce vedem? La vecinii noştri vedem la sud Hertegovina în profundă instabilitate, la nord şi sud-est avem Ucraina extrem de instabilă, plus Republica Moldova, unde sunt multe elemente de instabilitate. Deci peste 1200 km de frontieră instabila. Cum îţi permiţi tu, ca în Romania să te joci de-a instabilitatea?”, a arătat preşedintele.

Voiculescu, stăpânul lui  Ponta

Traian Băsescu a mai spus că “Voiculescu este stăpânul lui Victor Viorel Ponta. Un om slab a căzut lesne în plasa acestui Voiculescu, din păcate pentru România”.

“În opinia mea, Voiculescu are un rol mult prea mare în deciziile politice ale premierului şi influenţează mult prea puternic arhitectura politică a majorităţii”, a opinat preşedintele.

Turnătorul “Felix” urma să devină preşedinte interimar la o nouă suspendare a lui Băsescu

Despre Antonescu şi relaţia sa cu Voiculescu, Băsescu a fost cât se poate de tranşant: “Cum să fie credibil Crin Antonescu, când el semnase să-i dea unui turnător funcţia de preşedinte al Senatului în 2012?”.

Preşedintele a făcut referire la actul de constituire a USL, prin care funcţia de preşedinte al Senatului ar fi revenit PC. Este documentul semnat de Antonescu, care a devenit preşedinte al Senatului pentru că Voiculescu a demisionat din Senat ca să fugă de Justiţie – sau să mai tragă de timp, dosarul ICA, în care a şi fost condamnat la 5 ani de închisoare în primă instanţă, urmând să ajungă altfel din prima la Instanţa Supremă.

Astfel, Dan Voiculescu a avut asigurată funcţia de al doilea om în stat. Iar dacă Traian Băsescu ar fi fost suspendat pentru a treia oară, aşa cum dorea “Felix”, Dan Voiculescu ar fi ajuns preşedintele interimar al României.

Florin Georgescu, artizanul “electoRATEI”

Preşedintele a adus vorba şi despre Banca Naţională a României, despre care susţine că nu vrea “să ajungă la cheremul Guvernului”.

Dacă zilele trecute îl ataca pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, acum Băsescu a amintit şi despre prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu – vicepremier şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta I -, despre care susţine că a fost unul dintre artizanii “electoRATEI”.

Băsescu a avertizat: “Să nu se treacă la un sistem în care BNR execută ordinele Guvernului”. “Aceasta este teama mea. Se poate întâmpla o dată, dar nu aş vrea să se întâmple a doua oară şi a treia oară, să dea telefon premierul de la Palatul Victoria, la prim-viceguvernator, să spună: «Astăzi, băgaţi nişte lei pe piaţă, că am nevoie de inflaţie, că îmi fac bilanţul, şi mâine scoateţi-i. Astăzi, băgaţi nişte euro pe piaţă, că vreau să fie criză de lichiditate în lei». Nu vreau să ajungem la acest lucru”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.