Basescu: Nu il voi gratia pe Nastase, este o lectie pentru intreg aparatul de stat romanesc

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, joi, ca nu il va gratia pe Adrian Nastase in situatia in care, intors la Cotroceni, va primi o cerere in acest sens. El a precizat ca nu face asta “din rautate”, ci pentru ca este “un caz emblematic” de coruptie. Basescu considera “enorma” pedeapsa de 2 ani primita de fostul premier, dar a aratat ca acesta va face, probabil, numai 8 luni de inchisoare. Totodata, a atras atentia ca functionarii care au pus in aplicare ce le-a cerut Adrian Nastase au primit mult mai mult, 6 si 7 ani, iar toti cei din tagma lor trebuie sa stie ca “oamenii politici vin si pleaca si ca sunt mult mai putini responsabili pentru ilegalitati decat ei, functionarii publici”.

Basescu a fost intrebat, la Realitatea.net, daca il va gratia pe Adrian Nastase in situatia in care va primi o solicitare in acest sens. “Nu”, a raspuns Basescu, mentionand ca nu spune aceasta “din rautate”.

“De ce mi-ar fi imposibil sa spun «da» pe o cerere de gratiere a lui Adrian Nastase? Pentru ca el este o lectie pentru toti. Adrian Nastase a primit 2 ani – enorm dupa mine, dar asa a hotarat justitia si, probabil, va face 8 luni, cu toate facilitatile care sunt. Functionarii care au pus in aplicare ce le-a cerut Adrian Nastase au primit 6, 7 ani. Acest caz este un caz emblematic, functionarii trebuie sa stie ca oamenii politici vin si pleaca si ca sunt mult mai putini responsabili pentru ilegalitati decat ei, functionarii publici. Cred ca acest caz este o lectie extraordinara pentru aparatul de stat romanesc“, a spus Basescu.

“Dosarele au plecat de la oamenii lui din PSD”

Presedintele suspendat a spus din nou ca Adrian Nastase “stie ca dosarele sale au plecat de la oameni din partidul sau”.

“Dosarul acesta, cu «Trofeul calitatii» nu a trecut pe la mine, pentru ca intre timp se modificase legea, dar, din cate stiu, este plecat de la autosesizarea procurorilor, ca urmare a scandalului de presa. Dar, in rest, toate dosarele lui Adrian Nastase sunt plecate de la colegi de-ai lui de partid. De altfel, as fi fost foarte curios sa se faca public acel testament, pentru ca eu sunt convins ca acolo Adrian Nastase a fost cinstit“, a spus el.

In 20 iunie a.c., Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie,  la 2 ani de inchisoare cu executare, in dosarul “Trofeul Calitatii”, in care a fost acuzat de strangerea de fonduri, prin intermediul unei institutii de stat – Inspectoratul de Stat in Constructii -, pentru campania electorala din 2004, cand a candidat, din partea PSD, la functia de Presedinte al Romaniei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.