Carabulea şi Mîrzac, încă 30 de zile după gratii

Tribunalul Bucureşti a admis, astăzi, cererea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv pentru Ilie Carabulea, patronul Grupului Carpatica, şi pentru complicele său, Marian Mîrzac, în dosarul ASF – Carpatica Asig. Î cauză mai sunt cercetaţi pentru corupţie, dar în stare de libertate, soţia fostului ministru liberal al Finanţelor, Laura Chiţoiu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, Radu Mustăţea – membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – şi încă un angajat al ASF.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada mai – iunie 2013, Carabulea, Mîrzac, Mustăţea şi alte persoane, printre care şi Ruşanu, au constituit un grup infracţional organizat pentru săvârşirea de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

Concret, în cursul lunii decembrie 2013, Ruşanu a făcut presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Mustăţea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

În paralel, ştiind că Mîrzac proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, Ruşanu a făcut demersuri pentru înlăturarea din cadrul Consiliului ASF a lui Tudor Daniel George – şi el urmărit penal -, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, şi pentru a-l înlocui cu Mîrzac. În acest fel, președintele ASF a acceptat, implicit, protejarea frauduloasă a intereselor Carpatica Asig.

Mai precis, Ruşanu a întocmit proiectul OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România. Totodată, el a avizat, în calitate de preşedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa din 16 octombrie 2013 a Guvernului şi publicat două zile mai târziu în Monitorul Oficial.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.