CSM sesizeaza Inspectia Judiciara in cazul Nastase

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis marti in plen, cu majoritate de voturi, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica declaratiile avocatilor fostului premier Adrian Nastase, dar si a altor persoane publice care, prin afirmatiile lor, au incercat sa afecteze independenta magistratilor. La sedinta CSM a participat si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, care le-a cerut sa fie rezervati, dar a sfarsit prin a fi el insusi acuzat de procurorul general al Romaniei,  Laura Codruta Kovesi, pentru declaratiile fara probe privind existenta unor dosare “deschise la comanda politica”. Membrii CSM au mai hotarat sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind “respectarea de catre avocati a obligatiei de rezerva in ceea ce priveste publicitatea proprie” si “limitele in care pot fi facute comentarii publice in legatură cu cauze aflate in curs de solutionare pe rolul instantelor”.

Mai multi membri CSM, printre care Cristi Danilet, Horatius Dumbrava sau Toni Neacsu, au atras atentia asupra presiunilor mediatice si institutionale care s-au facut si inca se mai fac asupra judecatorilor, si nu doar din partea avocatilor, ci chiar din partea Avocatului Poporului sau a Asociatiei Magistratilor Romani.

“Plenul CSM a decis sesizarea Barourilor aferente cu privire la verificarea modului in care avocatii din cauza Trofeul Calitatii au respectat deontologia profesionala prin afirmatiile si comentariile  jignitoare – cu potential de afectare a reputatiei –  adresate public magistratilor care au instrumentat cauza”, se arata, printre alte masuri adoptate in plen, in comunicatul CSM.

Consiliul cere “responsabilitate institutională, profesionala si, nu in ultimul rand, civica, Avocatului Poporului, Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania.

Judecatorii sa nu mai fie atacati pe motiv de numire prin decret prezidential. Toti sunt numiti asa

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut CSM sa ia masuri si sa se pronunte foarte clar cu privire la aceste aspecte, pentru ca judecatorii sa nu mai poata fi atacati pe motiv de numire prin decret prezidential.

Un alt membru CSM a intervenit, aratand ca, de altfel, “toti procurorii si judecatorii sunt magistrati numiti de catre presedintele Romaniei. “Fiecare, cand am dat examen de capacitate, am fost numiti prin decret de presedintele Romaniei”, a precizat el.

Corlatean: “Nu puneti calus Avocatului Poporului!”

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a luat insa apararea reprezentantilor institutiei Avocatul Poporului, care se pronuntasera inainte de verdictul Inaltei Curti in dosarul Nastase. “Avocatul Poporului are dreptul si asta este legea, sa isi foloseasca atributiile. (…) Este o institutie speciala in toate statele democratice”, a mai spus Corlatean.

“Lasati institutiile statului si nu mai interveniti (…) Sunt declaratii publice pe care le faceti si intrati in acest joc politic!(…) Aparati, garantati independenta justitiei, dar evitati sa puneti calus unor institutii cum este Avocatul Poporului“, le-a mai cerut ministrul Justitiei membrilor CSM.

“Procurorii sefi, vinovati de scurgeri de informatii in presa”

Corlatean a mai acuzat ca “Justitia televizata este o realitate, aceste lucruri s-au intamplat, si nu o data. Nu am auzit pozitia CSM ferma, clara, publica. (…) Nu am auzit CSM cand presa primeste informatii pe surse in cursul instrumentarii anumitor proceduri. (…) Ajungem sa ne punem intrebarea: Prezumtia de nevinovatie este respectata sau inca nu in Romania?”, a spus ministrul.

El a criticand si faptul ca multe persoane publice sunt condamnate “ab initio”, inainte chiar ca judecatorii sa primeasca dosarul. “Aceste lucruri nu se intampla fara ca sefii institutiei sa stie”, i-a acuzat Corlatean pe procurorul general, Laura Codruta Kovesi, si pe procurorul sef al DNA, Daniel Morar, referindu-se la scurgerile de informatii in presa.

Membru CSM: “Ceea ce se intampla astazi este fara precedent in ultimii 70 de ani!”

In replica, unul dintre membrii CSM i-a spus ministrului Justitiei ca nu este bine informat si ca CSM a luat atitudine si in alte cazuri, cum ar fi cel al presedintelui Consiliului Judetean Arges, cand acesta a fost condamnat, iar asupra judecatorilor s-au facut presiuni publice din partea politicienilor din PSD.

“Noi nu suntem la prima ingrijorare. Daca e sa recunoastem un lucru, ceea ce se intampla astazi este fara precedent in ultimii 70 de ani. Nu s-a mai intamplat niciodata. Toti rereprezentantii CSM, toti membrii au aceeasi obligatie, de a apara si garanta independenta justitiei”, a mai subliniat acesta.

Kovesi, lui Corlatean: “Ati spus ca procurorii trebuie arestati”

“Si eu, si colegii mei v-am auzit spunand ca sunt dosare politice, ati spus chiar ca procurorii trebuie arestati. (…) Faceti publice dosarele pe care le aveti! Eu va spun: Nu se face niciun dosar politic. Nu stiu niciun poltician care sa fi sunat la Parchet si sa spuna ‘faceti sau nu faceti dosarul acela’. (…) Faceti publice probele!”, i-a cerut Kovesi lui Corlatean.

Cat priveste scurgerile de informatii aparute in presa, procurorul general i-a amintit ministrului ca inspectia judiciara a fost sesizata in repetate randuri. “Dumneavoastra alimentati tot timpul aceste discutii, ca sunt dosare politice. Faceti publice aceste probe!”, i-a mai cerut o data Kovesi probe ministrului Corlatean.

CSM reia discutiile pe tema trecerii Politiei Judiciare de la MAI la Ministerul Public

Procurorul general a precizat ca a cerut trecerea Politiei Judiciare de sub autoritatea MAI sub cea a Ministerului Public, pentru evitarea ingerintelor politice, si ca spera ca aceasta propunere sa nu fie eliminata de ministrul Justitiei din proiectul Legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala.

La finalul sedintei, plenul Consiliului a decis “reluarea de urgenta a discutiilor privind trecerea Politiei Judiciare de sub autoritatea MAI sub cea a Ministerului Public, pentru a se evita orice forma sau intentie, chiar si sub forma aparentei, de influentare politica a activitatilor operative sau investigative ale Politiei”.

Lege egala pentru toti, fara privilegii

Plenul CSM reaminteste opiniei publice ca “nu au fost raportate, nici identificate influente ale politicului in dosarul Trofeul Calitatii, toate afirmatiile lansate in spatiul public fiind incercari cointeresate ale diversilor factori de a decredibiliza justitia romana si magistratii, in legatura directa si punctuala cu decizia pronuntata in acest dosar”.

“CSM  reitereaza  principiile constitutionale conform carora fara justitie nu poate exista stat de drept, ca orice persoana, institutie sau autoritate este obligata sa respecte independenta justitiei si ca va sanctiona public orice incercare de intimidare, amenintare, imixtiune in actul de justitie si va sesiza, ori de cate ori va fi cazul, organele in drept”, se mai arata in comunicatul CSM.

“Legea este egala pentru toti, fara niciun fel de privilegii sau discriminare, hotararile judecatoresti trebuie executate, iar autoritatea magistratilor trebuie respectata, chiar daca actele indeplinite de acestia sau deciziile lor nu sunt pe placul unor grupuri de interese sau al populatiei”, precizeaza membrii CSM.

In final, plenul CSM solicita corpului magistratilor “sa ignore orice forma de presiune sau de imixtiune in activitatea autoritatii judecatoresti si sa adopte o atitudine intransigenta si ferma in contracararea oricaror actiuni menite sa afecteze calitatea actului de justitie si profesia de magistrat”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.