Deputatul Ion Stan, ridicat de procurorii DNA pentru corupţie

Ion Stan (57 ani), deputat PSD de Dâmboviţa, a fost adus la sediul  Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Structura Centrală, joi la ora 15.30, cu mandat de aducere, pentru a fi audiat în dosarul în care este urmărit penal pentru fapte de corupţie: trafic de influenţă. Concret, deputatul este acuzat că a cerut de la un om de afaceri – care l-a şi denunţat – suma de 130.000 de lei, din care ar fi primit deja jumătate, pentru a-i facilita contracte de lucrări cu primării din Dâmboviţa.

Ion Stan este însoţit de avocatul său la sediul DNA, iar anchetatorii anticorupţie îi prezintă probele, urmând ca la finalul audierii să decidă dacă îl vor reţine pentru 24 de ore sau îl vor cerceta în libertate. Şoferul lui Stan este şi el audiat, potrivit unor surse judiciare el fiind cel care i-ar fi înlesnit primirea banilor.

Dacă vor decide să ceară instanţei arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, procurorii DNA vor solicita ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, să anunţe Camera Deputaţilor să se întrunească pentru a încuviinţa acest lucru, la fel ca în cazul lui Alin Trăşculescu.

În cazul lui Stan, deşi sunt vizate tot fapte de corupţie, nu a fost organizat un flagrant, ca la Trăşculescu.

Vrea al 4-lea mandat

Ion Stan candidează din partea USL pentru al patrulea mandat consecutiv în Parlament.

La fel ca în cazul lui Trăşculescu, candidatura lui rămâne valabilă, iar în caz că va fi ales, el va depune jurământul în Parlament şi va rămâne deputat până când instanţa va da o sentinţă definitivă.

Controlor al SRI

Deputatul Ion Stan este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. El a activat în Comisia SRI încă din 2000,  când a intrat în Parlament, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia şi primind promisiunea din partea lui Adrian Năstase că, dacă va câştiga prezidenţialele, îl va numi şef la Serviciul Român de Informaţii.

Stan a fost preşedintele PSD de Dâmboviţa din anul 1996 până în iunie anul acesta, când a fost schimbat din funcţie din cauza rezultatelor slabe la alegerile locale din acest judeţ.

Avere 

Potrivit declaraţiei sale de avere depusă în septembrie 2012, Ion Stan deţine 6 terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa. În 2012 şi-a cumpărat un autoturism Dacia Duster.

La capitolul venituri, are 28.078,61 lei într-un cont bancar, despre care menţionează că sunt bani moşteniţi de soţia sa, deţine acţiuni la SC Alimentara Târgovişte, pentru care în anul 2011 a încasat dividende de 26.652 lei, iar în ultimul an fiscal a încasat 61.956 lei din indemnizaţia de deputat. Soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.