UPDATE! DIICOT: Videanu şi Vosganian au subminat economia naţională

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, i-a cerut, luni, procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu în privinţa formulării cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae. Procurorii DIICOT suspicionează că cei doi “au fost cooptaţi în gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de Ioan Niculae în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională”. Amintim că, în 5 ianuarie 2012, DIICOT au pus sub urmărire penală 40 de persoane pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

UPDATE 30 septembrie: DIICOT a pus sechestru asigurător pe averea lui Videanu. Vosganian mai scapă un pic – şi de urmărirea penală, şi de sechestru -, el fiind chemat la Comisia juridică a Senatului, pentru audiere, abia în data de 1 octombrie.

UPDATE 8 septembrie: Preşedintele Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărie penală pentru Adriean Videanu. Totodată, şeful statului a înştiinţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra solicitării transmise ministrului Justiţiei.

Atât Vosganian, cât şi Videanu au anunţat că vor da lămuriri în câte o conferinţă de presă, în cursul acestei seri.

UPDATE: Adriean Videanu spune că deciziile luate în timp ce a fost ministru al Economiei s-au luat la nivelul Guvernului din care a făcut parte şi actualul premier Victor Ponta, pe atunci (în 2008-2009) acesta din urmă deţinând funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

“Am luat act de decizia DIICOT si am hotărât să pun la dispoziţie DIICOT toate informaţiile pe care le deţin pentru clarificarea nevinovăţiei mele în acest caz.(…) Am să încerc să justific oportunitatea care, cel puţin în perioada mandatului meu (de ministru al Economiei -n.r.), în ceea ce mă priveşte, nu a fost decât la nivel de propunere, pentru că în timpul mandatului meu decizia a fost la nivel de Guvern, Guvern din care a făcut parte şi actualul prim-ministru”, a susţinut Adriean Videanu, într-o conferinţă de presă. 

Varujan Vosganian cere să fie audiaţi în acest dosar “cel puţin preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Emil Boc, dacă nu şi şefii serviciilor secrete”.

“Am trimis (scrisoarea deschisă – n.r.) procurorului-şef al DIICOT în 7 ianuarie 2012, în care i-am spus atunci, după ce 40 dintre colegii mei fuseseră acuzaţi deja de subminarea economiei naţionale, că doresc să fiu audiat şi că doresc ca, împreună cu mine, să fie audiaţi cel puţin Emil Boc şi Traian Băsescu, dacă nu şi şefii serviciilor secrete şi că doresc ca Emil Boc şi Traian Băsescu să fie audiaţi şi chemaţi într-o calitate cel puţin egală cu a mea, pentru că în ceea ce-i priveşte circumstanţele sunt agravante, pentru că, spre deosebire de mine, ei mi-au urmat şi ar fi trebuit să ştie că există un complot şi ar fi trebuit să-l oprească, şi nu să-l încurajeze prin emiterea unor OUG şi prin promulgarea unor legi fără să clipească”, a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă. 

El a adăugat că nu va demisiona din Guvern, deoarece acest gest “nu este o formă de luptă” şi că le va cere senatorilor să voteze după cum îi mână conştiinţa în caz că procurorul general va solicita avizul pentru începerea urmăririi penale.

Acuzaţiile DIICOT împotriva celor doi sunt pentru perioada decembrie 2006-decembrie 2008 în privinţa lui Varujan Vosganian (când a fost ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu) şi pentru decembrie 2008-septembrie 2010 în privinţa lui Videanu, pe vremea când a fost ministru al Economiei în timpul Guvernului Boc.

DIICOT arată că, în perioadele amintite, Vosganian şi Videanu “au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern 6 ordine, respectiv 3 memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro”.

Este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate.

Concret, Interagro înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, “societatea naţională fiind transformată, practic, într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”.

Prejudiciul cauzat este estimat de anchetatori la aproximativ 130 milioane de dolari.

“Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae, viza fapte de natură să submineze economia naţională, prin folosirea SNGN Romgaz SA (unitate prevăzută de art. 145 Cod penal) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale”, se arată în cererea DIICOT privind avizul Senatului privind începerea urmăririi penale faţă de Vosganian şi Videanu.

Monopol clar şi risc pentru securitatea energetică a ţării

Prin vânzarea preferenţială către Interagro a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate “a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale”, mai arată anchetatorii.

Mai mult, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înfiinţată, “s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României”.

Afectarea activităţii SNGN Romgaz SA, prin demersurile şi dispoziţiile miniştrilor Vosganian şi Videanu în favoarea SC Interagro SA, s-a concretizat în alocarea, pentru un interes particular, a unor resurse din bugetul public aflate la dispoziţia unei societăţi naţionale ce activează într-o ramură economică strategică.

Iar aceasta, în ciuda faptului că raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional, se precizează în referatul procurorilor DIICOT.

Reduceri ilegale de preţ, în valoare de 92 mil dolari

Romgaz a livrat în această manieră, către Interagro, gaze naturale din producţia proprie, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Varujan şi Videanu, cooptaţi în gruparea infracţională

“Astfel, există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională Varujan Vosganian, ministrul Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, şi Adriean Videanu, ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de Ioan Niculae în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională”, potrivit referatului procurorilor DIICOT.

Prin acţiunile miniştrilor Vosganian şi Videanu a fost folosită SNGN Romgaz SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât şi pentru economia naţională.

Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”, mai declară DIICOT.

Iată lista celorlalţi 40 de urmăriţi penal pentru infracţiunile de complot şi subminarea econimiei naţionale:

  • Ioan Niculae, preşedintele InterAgro.
  • Marin Mirea, administrator la Interagro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România – Nitrofosfor.
  • Marcel Adrian Piteiu, director general Romgaz, în funcţie la 15 ianuarie 2009, printr-un ordin semnat de fostul ministru al Economiei, Adriean  Videanu. Este vicepreşedintele PDL Mediaş şi al organizaţiei judetene Sibiu.
  • Viorel Palaşcă, secretar de stat pentru politică industrială în Ministerul Economiei, în perioada 2007-2008; deputat PNL.
  • Darius Mesca, fost secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei în perioada 2005-2009, fost membru al Partidului Conservator, susţinut ulterior de PNL. În 2009 a  fost susţinut de Guvernul Boc pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS)
  • Alpar Kramer, fost director comercial al Romgaz, membru UDMR.
  • Tudor Şerban, fost secretar de stat pentru energie şi resurse minerale în Ministerul Economiei, în perioada 2009-2010, fost consilier şi membru PDL.
  • Stelian Bănăţeanu, director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale în Ministerul Economiei.
  • Eugen Georgescu, vicepreşedinte al ANRE.
  • Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Nicolae şi administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. A fost numit la sfârşitul lunii ianuarie 2005, din partea PUR (în prezent Partidul Conservator), în funcţia de  secretar de stat la MEC şi a coordonat activitatea Departamentului Politici Energetice din cadrul ministerului.
  • Ioana Apan – director general adjunct, secretar general adjunct în Ministerul Economiei, numită preşedintele AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcţie deţinută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA SNGN Romgaz, pentru 4 ani. A fost şi consiliera fostului ministru Codrut Şereş.
  • Marius Untescu, director – Direcţia producţie, transport şi distribuţie energie electrică, membru al AGA în Romgaz. În octombrie 2006 a fost numit administrator special al Termoelectrica, de către fostul ministru Codruţ Şereş. A mai fost şi membru al AGA de la Romgaz, în perioada 2005-2009.
  • Adriana Oros, şef serviciu OPSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009, a făcut parte din echipa de negociere a contractului de privatizare a Petrom.
  • Monica Mitu, consilier personal în Ministerul Economiei în perioada 2009-2010, numită în AGA în 20 octombrie 2009.
  • Francisc Antal, fost şef al Direcţiei Juridice de la Romgaz, fost director general adjunct al Romgaz, secretar executiv PDL-filiala Mediaş. Soţia sa, Anca  Antal, angajat Romgaz este, de asemenea, anchetată.
  • Toth Francisc, director general adjunct Romgaz. În aprilie 2008 a fost numit director general al Romgaz, anterior ocupând funcţia de director al Sucursalei de  Intervenţii şi Reparaţii Operaţiuni Speciale. În ianuarie 2009 a fost înlocuit cu Marcel Piteiu, fiind numit adjunctul acestuia.
  • Marius Leonte Veza, director economic Romgaz, membru al sindicatului Romgaz.
  • Eugen Mitea, fost director adjunct al Romgaz în perioda 2007-2008. În mandatul trecut (2008-2012) a fost consilier local din partea PNL în Consiliul Local Sibiu.
  • Lucian Stancu, director general adjunct Romgaz, anterior a ocupat funcţia de director în cadrul Romgaz.
  • Corin Emil Cindrea, director in cadrul Romgaz, membru sindicat Romgaz si preşedintele clubului Gaz metan Medias.
  • Lucia Ionascu, Gheorghe Dimbean, Cornelia Sardan, Maria Mates, Ioan Floin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bogdan, Ion Diaconu, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea şi Rodica Bica.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.