DNA instrumentează 21 de cauze penale la sesizarea premierului şi miniştrilor

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că a constituit, pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012-martie 2013 de Corpul de Control al Prim-ministrului sau al ministerelor, 21 de cauze penale, ce se află în curs de instrumentare de către procurorii anticorupţie, iar în una s-a dispus începerea urmăririi penale. Informarea DNA survine după ce premierul Victor Ponta a declarat, într-o emisiune televizată, că există o “mare frustrare” în rândul oamenilor, pentru faptul că “demnitarii corupţi ai fostei Puteri nu au fost traşi la răspundere, iar zecile de sesizări vizând prejudicii foarte mari rămân fără răspuns”. Ţinta lui preferată este Adriean Videanu, dar şi Traian Băsescu.

“Ca răspuns la afirmaţiile comunicate în spaţiul public de către prim-ministrul Victor Ponta referitoare la sesizările penale transmise către DNA de Corpul de Control al Primului-ministru sau de către unităţile de control ale ministerelor de resort, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele precizări: pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 – martie 2013 de către Corpul de Control al Primului-ministru sau de către corpul de control al ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA iar în una din aceste cauze, procurorii au dispus începerea urmăririi penale”, informează DNA, într-un comunicat transmis vineri.

În document se precizează că durata de soluţionare a acestor dosare este dată de complexitatea cauzelor, de specificul infracţiunilor investigate şi de necesitatea de a administra probe, precum constatările tehnico-ştiinţifice sau expertizele de specialitate, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale.

“De altfel, termenul de soluţionare a acestor dosare se încadrează în durata medie de finalizare a cauzelor penale aflate pe rolul DNA”, se mai arată în comunicat.

Ancheta, un an şi jumătate

Durata unei anchete penale este, în medie, de 1 an şi jumătate, a precizat în 28 februarie, răspunzând întrebării jurnaliştilor, fostul procuror-şef interimar al DNA, Laura Oprean, la prezentarea bilanţului activităţii DNA pe anul 2012.

Oprean a declarat atunci că dosarele întocmite la sesizările Corpului de Control al premierului privind posibile fraude în achiziţii publice făcute de fosta Putere „sunt în lucru, fiind cauze complexe, care presupun o verificare financiar-contabilă detaliată, pe lângă audieri de persoane”.

Ţintele procurorului Ponta

Dar probabil că Victor Ponta ştie mai bine, el însuşi fiind procuror de meserie. În afară de Videanu, despre care spune că “a aprobat referate la Hidroelectrica şi la Ministerul Economiei deşi nu avea această atribuţie”, ţintele lui Ponta sunt foştii şefi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Poştei Române şi Agenţiei Domeniilor Statului.

Alte “posibile fapte de natură penală” ar fi fost descoperite, potrivit Corpului de Control al premierului, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, unde s-au făcut cheltuieli fără bază legală.

Oltchim şi CNADNR, vinovaţii de serviciu

Despre Oltchim, unde Ponta susţine că s-ar fi găsit contracte ilegale încheiate de Boureanu, nu mai amintim, subiectul fiind arhicunoscut, după ce protagoniştii s-au beştelit în presă.

Nici CNADNR, vinovatul de serviciu al tuturor noilor miniştri, nu a scăpat, deşi a mai trecut printr-un control, în vară, ordonat de Ovidiu Silaghi. Acum, după ce Dan Şova i-a suflat compania de la Transporturi, ministrul cu dosar penal, Relu Fenechiu, a pierdut ocazia să-i ameninţe cu puşcăria pe foştii directori de la Autostrăzi şi Drumuri.

Şi, ca un făcut, are el însuşi probleme cu fostul secretar de stat pe care a ţinut cu tot dinadinsul să-l aibă la Transporturi, Valentin Preda, care acum este urmărit penal chiar de DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.