DNA preia de la Parchetul General ancheta privind votul din Diaspora

Parchetul General a trimis astăzi la DNA dosarul în care efectua cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în diaspora la alegerile prezidențiale, după ce Direcţia a cerut acest lucru, constatând într-o anchetă proprie că s-au comis acte de corupţie. Aceasta înseamnă că vor fi cercetaţi demnitari ai statului român responsabili cu organizarea scrutinului.

“La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 2 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, precizează DNA.

Parchetul General precizează, la rândul său, că “la data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate și în dispozițiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, norme care atrag competența de investigare a Direcției Naționale Anticorupție, Secția de urmărire penală și criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”.

Parchetul afirmă că în acest dosar a fost începută urmărirea penală pe 18 noiembrie a.c., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, neglijența în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale la primul tur de scrutin, din 2 noiembrie..

Procurorii de la Parchetul General au efectuat acte de urmărire penală constând în obținerea de la Biroul Electoral Central și de la Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.

În 19 noiembrie, europarlamentarul Monica Macovei a depus la Parchetul General o plângere penală şi un denunţ penal prin care solicită “anchetarea de urgenţă” a premierului Victor Ponta, a miniştrilor Titus Corlăţean (Externe) şi Bogdan Stanoevici (pentru românii de pretutindeni), precum şi a preşedinţilor secţiilor de votare din străinătate.

În acest fel, ancheta a continuat şi pentru votul din turul 2, care s-a desfăşurat cu la fel de multe deficienţe şi în 16 noiembrie.

Între timp, au apărut informaţii noi: în 20 noiembrie, cotidianul PUTEREA l-a demascat pe primul vinovat penal: Liviu Dragnea.

O săptămână mai târziu, Marian Vanghelie a confirmat: “Liviu Dragnea a blocat suplimentarea secţiilor de vot”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.