Şefa Serviciului de Expertiză Medicală Brăila şi două subalterne, reţinute pentru MITĂ în formă continuată

Boală Ana, şefa Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, a fost reţinută de procurorii DNA Brăila, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (73 acte materiale, sume între 50 şi 500 de lei de pacient), ea fiind prinsă în flagrant delict ieri, în timp ce primea o şpagă de 500 de lei.

Totodată, subalternii ei, Rodica Ţone – prinsă şi ea în flagrant cu 1.250 de lei mită – şi Cristinel Andreicuţ, medici specializaţi în medicina muncii, au fost reţinute pentru aceeaşi infracţiune de luare de mită în formă continuată – 72 de acte materiale Ţone şi 8 acte materiale Andreicuţ.

Toate trei vor fi prezentate astăzi Tribunalului Galaţi, cu propunerea de arestare preventivă. În cauză sunt urmărite penal şi alte persoane, informează DNA.

Iată faptele, aşa cum sunt prezentate în ordonanțele de reținere emise de procurorii DNA Galaţi:

“În perioada aprilie – iunie 2015, șefa Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar și al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 și 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obțină pensii de handicap.

Concret, în perioada 27 aprilie – 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la 73 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare și nealimentare.

Banii și produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale ale pacienților, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât aceștia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

În aceeași perioadă și în același scop, inculpata Țone Rodica a primit de la 72 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare și nealimentare.

La data de 16 iunie 2015, inculpata Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienți examinați în ziua menționată (între 50 și 200 de lei de pacient), în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obținerii pensiei de handicap.

La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienți, în scopul anterior menționat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatelor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentate la data de 17 iunie 2015, la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Magda SEVERIN

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.