UPDATE! Ecaterina Andronescu, declarata de ANI incompatibila si in conflict de interese, isi cauta onoarea in justitie

Ecaterina Andronescu a contestat in instanta doua decizii luate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in cazul sau: una de conflict de interese pentru detinerea functiei de rector si a celei de manager de proiect, si alta de incompatibilitate, deoarece a cumulat timp de 3 ani functiile de senator si de rector. In dosarul privind conflictul de interese, Andronescu a castigat, marti, la Curtea de Apel Bucuresti, insa ANI a facut recurs, astfel ca procesul va continua la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Fostul ministru al Educatiei a formulat si o cerere de suspendare a efectelor raportului ANI privind conflictul de interese, pana la o decizie definitiva privind anularea documentului, solicitarea urmand sa se judece in 18 mai la Curtea de Apel Bucuresti. Cat priveste a doua cauza, Andronescu a fost declarata incompatibila de magistratii CAB, in prima instanta, dar ea va merge inainte cu procesul la instanţa supremă.

UPDATE 26 martie 2014: Judecătorii Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, definitiv, că Ecaterina Andronescu nu s-a aflat în stare de incompatibilitate prin ocuparea simultană a funcțiilor de rector, senator și vicepreședinte al PSD.

Salvarea s-a datorat unei Ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvernul Ponta 2 imediat după alegerile parlamentare, în 21 decembrie 2012, prin care Legea Educaţiei 1/2011 a fost măcelărită. Odată legea modificată, parlamentarii pot fi simultan rectori, astfel că, peste noapte, ei s-au trezit că nu mai sunt incompatibili şi pot încasa două lefuri grase de la stat. 

Iar Ecaterina Andronescu va putea merge liniştită la Bruxelles ca europarlamentar, pentru următoarele beneficii:

* 8.000 de euro/lună indemnizaţie

* decontarea tuturor cheltuielilor de transport (avion, tren şi decontări de carburanţi dacă va merge cu maşina)

* 304 euro/zi pentru cazare şi alte cheltuieli

* 4.299 euro/lună pentru costurile cu biroul de parlamentar din ţara de origine, respectiv facturile de telefon şi taxele poştale, cumpărarea şi întreţinerea „echipamentului informatic şi telematic” etc

* 4.243 de euro pentru decontarea cazării, meselor şi transportului în diverse misiuni în alte ţări membre, în afară de ţara sa

* 21.209 euro/lună pentru consilierii personali

* pensie după 63 de ani (Andronescu a împlinit deja 66 de ani, deci e pensionară în ţară, dar prin aceeaşi OUG de modificare a Legii educaţiei universitarii pot rămâne pe viaţă la catedră, chiar şi după pensionare, astfel că mai pot cumul un salariu substanţial de la stat), care se calculează ca 3,5% din salariu pentru fiecare an de mandat, dar suma rezultată nu poate depăşi 70% din nivelul salariului de europarlamentar. 

Vom vedea dacă Andronescu va continua să fie profesor la Politehnică şi după ce va ajunge europarlamentar – aflându-se pe locul 2 pe listele PSD, loc eligibil.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis marti, 15 mai, cererea Ecaterinei Andronescu si a dispus anularea deciziei ANI din iunie 2011, potrivit careia aceasta a fost, in timpul mandatului de ministru al Educatiei, si manager in cadrul unui proiect POSDRU, functie in baza careia a incasat aproape 40.000 de lei.

ANI a declarat recurs la decizia CAB, care se va judeca la instanta suprema.

ANI precizeaza ca, in 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat Decizia nr. 302 prin care a fost desemnata manager al proiectului “Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere”, functie in baza careia a incasat, in perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, suma de 39.843 lei, arata ANI.

In perioada 12 februarie 2009 – 30 septembrie 2009, mandatul Ecaterinei Andronescu de rector si ordonator de credite al Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost intrerupt pentru indeplinirea functiei de ministru al Educatiei.

Ea s-a autosuspendat atunci din functia de rector, dar universitatea nu a declansat alegeri, asa cum ar fi fost normal, ci Senatul a decis, prin invocarea autonomiei universitare, ca un prorector o va suplini în această funcţie.

Ministru, rector autosuspendat si manager de proiect

Andronescu nu s-a suspendat insa si din functia de manager de proiect, in perioada indeplinirii functiei de ministru. In aceste conditii, ANI a constatat ca Ecaterina Andronescu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, ca urmare a obtinerii unui beneficiu patrimonial si a semnarii documentelor din cadrul proiectului.

Andronescu declara atunci ca, de la aprobarea acestui proiect, in 1 octombrie 2008, si pana la iesirea din mandatul de ministru al Educatiei, in septembrie 2009, nu a luat niciun leu din acest proiect, precizand ca poate dovedi cu acte acest lucru.

Senatorul PSD argumenta ca in mai 2008 a depus, in calitate de rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti, proiectul pe fonduri structurale. Ecaterina Andronescu adauga ca avea obligatia sa semneze acest document pentru ca proiectul este asumat de reprezentantul legal al institutiei care face solicitarea.

In ce priveste numirea ei in functia manager de proiect, Ecaterina Andronescu spunea atunci ca aceasta a fost decisa de Senatul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

“Contractul de finantare POSDRU datat 25 septembrie 2008, a avut o finantare initiala nerambursabila in valoare de 18.130.000 lei, fiind incheiat intre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, de Directia Generala Autoritatea de Management pentru POSDRU si de Universitatea Politehnica din Bucuresti. Suma initiala de finantare a fost redusa printr-un act aditional pana la valoarea de 14.350.688,16 lei (fara TVA), reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului, diferenta de 2%, respectiv 292.871,19 lei, avand ca sursa de finantare contributia beneficiarului, Universitatea Politehnica din Bucuresti”, precizeaza ANI.

Rector – parlamentar in orice partid

Ecaterina Andronescu mai are un proces cu ANI, referitor la incompatibilitatea rector-parlamentar. In acest caz, Ecaterina Andronescu a fost declarata incompatibila de magistratii CAB, in prima instanta, dupa ce a contestat in justitie raportul ANI care constata incompatibilitatea detinerii simultane a functiei de rector si a celei de parlamentar.

Argumentul lui Andronescu este ca exista 4 rectori parlamentari pentru care ANI a contestat incompatibilitatea, iar 2 dintre ei au castigat in instanta – deputatul PSD-PC Florian Popa, rector la UMF “Carol Davila” din Bucuresti, si senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica Timisoara. In schimb, ea si Iosif Stefan Dragulescu (PDL), rector la UMF Timisoara, au pierdut in prima instanta.

Alegerile universitare a mai eliminat din rectozauri

Intre timp au avut loc alegeri pentru rectori, iar Andronescu nu a mai candidat, intrucat prevederile noii Legi a educatiei (Legea 1/2011, atat de hulita de noii veniţi la putere) ii interzice sa detina aceasta functie mai mult de 2 mandate. In locul ei a fost ales rector la UPB Mihnea Costoiu, mana sa a dreapta, care a urmat-o si in minister, ca director, in ambele mandate partiale pe care Ecaterina Andronescu le-a detinut la Educatie (in 2003, in Guvernul Nastase, si in 2009, in Guvernul Boc).

Potrivit Constitutiei, calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului. Or, functia de rector intr-o institutie de stat este una de autoritate.

Proba de foc pentru justitie

Procesele continua, iar daca justitia nu va da o sentinta definitiva si irevocabila pana in noiembrie, sau daca ii va da castig de cauza, Andronescu va putea candida din nou ca parlamentar.

Daca insa va pierde procesul, Ecaterina Andronescu nu va mai avea voie sa detina nicio functie publica timp de 3 ani – deci nici doua, ca pana acum – , asa ca nu va mai putea candida la parlamentarele din toamna. Lucru valabil si pentru ceilalti rectori-parlamentari din mandatul care tocmai li se termina.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.