Firmele de asigurări, reclamate cu 65,6% mai mult decât anul trecut

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a primit în primele 9 luni 8.520 de reclamaţii privind serviciile asigurătorilor şi brokerilor, cu 65,6% mai multe decât în aceeaşi perioadă a lui 2011. Pe clasa asigurărilor facultative CASCO s-au înregistrat 1.800 de petiţii, reprezentând 21,13% în total, cu 115,57% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Alte 5.421 de petiţii se încadrează în segmentul asigurărilor obligatorii RCA şi reprezintă 0,11% din volumul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă, se precizează în buletinul autorităţii.

“Din analiza petiţiilor înregistrate se constată că aspectul cel mai frecvent reclamat este neplata despăgubirilor solicitate, respectiv recalcularea valorii despăgubirilor, a valorilor de răscumpărare pentru asigurările de viaţă. De asemenea, s-au constatat probleme de comunicare între asiguraţi/pagubiţi şi reprezentanţii societăţilor de asigurare”, informează CSA.

În perioada ianuarie-decembrie 2011, autoritatea de reglementare a primit 5.200 de reclamaţii. Anul acesta, numărul reclamaţiilor pe segmentul RCA a crescut cu 41,25%, de la 3.838 la 5.421, acestea având o pondere de 63,63% în totalul petiţiilor, de la 73,89% în septembrie 2011.

„Pe clasa asigurărilor facultative CASCO s-au înregistrat 1.800 de petiţii, reprezentând 21,13% în total, cu 115,57% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011”, se precizează în buletinul autorităţii.

Totodată, 3.486 de petiţii au fost considerate ca neîntemeiate din cauza necunoaşterii de către asiguraţi a condiţiilor contractelor de asigurare facultative încheiate şi pretenţiilor de despăgubire care exced cadrul legal, respectiv solicitările formulate de către petenţi nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare la data producerii evenimentului asigurat sau erau contrare prevederilor contractuale stipulate (avarii preexistente, clauze de excludere, respectiv riscuri neacoperite prin contractele de asigurare).

De asemenea, un alt motiv pentru care petiţiile au fost respinse pentru că dinamica accidentelor, aşa cum a fost declarată de către părţi, nu s-a confirmat prin investigaţiile proprii efectuate de către reprezentanţii societăţilor de asigurare sau prin rapoartele de expertiză tehnică efectuate de către experţi tehnici extrajudiciari, prin acestea stabilindu-se faptul că evenimentele s-au produs din alte cauze şi în alte împrejurări faţă de cele declarate. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.