Fostul secretar general al Guvernului Boc a pierdut procesul cu ANI

Daniela Andreescu, fostul secretar general al Guvernului – în timpul mandatului premierului Emil Boc, care a şi revocat-o din funcţie în 25 noiembrie 2011 -, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, deoarece a aprobat atribuirea unui imobil al RA-APPS unei fundaţii conduse de soţul său, a decis luni, definitiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Instanţa supremă a admis, astfel, recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi a desfiinţat o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti din mai 2012, care îi dăduse dreptate Danielei Andreescu. Ea nu mai are dreptul să ocupe timp de 3 ani vreo funcţie publică. Amintim că Andreescu a dat în judecată şi Guvernul, şi pe ANI, cu argumentul că soţul nu este rudă, potrivit Codului Familiei. 

În 16 ianuarie 2012, ANI a stabilit că Daniela Andreescu s-a aflat în conflict de interese, deoarece a avizat nota Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat nr. 5968/21 mai 2010 privind atribuirea unui spaţiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din strada Matei Basarab nr. 71, Bloc L111A, sector 3, Bucureşti, pentru o perioadă de un an, Asociaţiei Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing, asociaţie în cadrul căreia Aurel Teodorescu, soţul secretarului de stat, deţine calitatea de preşedinte şi membru fondator.

De asemenea, Daniela Andreescu a aprobat la data de 2 iunie 2010 extinderea, de la 1 la 5 ani, a termenului de atribuire a spaţiului respectiv.

Daniela Andreescu a ocupat funcţia de secretar general al Guvernului în perioada 5 ianuarie 2009 – 25 noiembrie 2011.

Conform dispoziţiilor art. 72 din din Legea 161/2003, persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită acte administrative sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau sau rudele de gradul I.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.