Grăjdan, pe urmele lui Năstase

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus, vineri, trimiterea în judecată a fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Adrian Balaban Grăjdan, pentru infracțiunea de favorizare a infractorului – adică a lui Adrian Năstase, în dosarul Trofeul Calităţii. Toată lumea îşi aminteşte despre celebra adresă prin care, abia numit şef al ISC după instalarea Guvernului Ponta, Grăjdan a încercat să conteste prejudiciul de 1,8 milioane euro adus Inspectoratului de către fostul premier PSD – condamnat ulterior la 2 ani de închisoare cu executare în această cauză. Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casație și Justiție.

În rechizitoriu, procurorii arată că Grăjdan a emis, la data de 22 mai 2012, în calitate de inspector general al ISC, o adresă către Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care Inspectoratul contesta existența prejudiciului în cauza penală aflată în curs de judecare privind pe inculpații Irina Paula Jianu, Gasparovici Diana, Năstase Adrian, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Mihail Cristian Vasile.

“Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcție și înainte de preluarea efectivă a atribuțiilor specifice funcției de inspector general al ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor și într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC”, precizează, vineri, DNA

Mai mult, Grăjdan a premeditat săvârșirea infracțiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanță a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpații judecați de instanța supremă.

“Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil și nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmațiilor făcute, printre altele, un Raport al Curții de Conturi pentru anul 2004 care nu există”, precizează anchetatorii.

În acel dosar, prin Sentința penală nr. 176 din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe toţi inculpații din dosarul Trofeul Calităţii, în solidar cu SC Eurografica SRL, la 3.337.452,5 de lei despăgubiri civile către ISC și, respectiv, pe inculpații Jianu, Gasparovici şi soţii Popovici, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A Rond SRL și inculpatului Vasile Mihai Cristian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Eurografica SRL, la 3.143.931,9 lei, cu titlu de despăgubiri civile.

În aceste condiții, adresa emisă de Balaban Grăjdan Constantin Adrian crea premisele administrării de probe suplimentare și venea în sprijinul apărării inculpaților, precizează DNA.

“Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către ISC. Ulterior, prin decizia penală nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători a dispus condamnarea inculpaților și obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC în cuantumul sumelor menționate mai sus”, conchide DNA.

Amintim că, în afară de Adrian Năstase, care a ispăşit deja pedeapsa cu închisoarea, fiind eliberat după circa 9 luni, au mai fost condamnaţi în dosarul Trofeul Calităţii şi ceilalţi inculpaţi, însă la pedepse mult mai grele, de 5 şi 6 ani de închisoare, ei aflându-se acum după gratii, mai puţin Gasparovici, care nu a fost de găsit.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.