UPDATE! Încă un caz de corupţie în vămi: şeful Sectorului Poliție de Frontieră Siret şi 31 de polițiști și vameşi, sub acuzare

Sistemul corupt din vămi este departe de a fi fost destructurat, în ciuda descinderilor spectaculoase cu mascaţii şi a condamnărilor de la Moraviţa. Pe frontiera cu R. Moldova şi Ucraina continuă prinderea lucrătorilor vamali şi a poliţiştilor de frontieră care iau şpagă pentru a-i lăsa pe contrabandiştii de ţigări să-şi treacă nestingheriţi marfa. Astăzi, procurorii DNA Suceava anunţă începerea urmăririi penale față de 39 de inculpați, dintre care 16 polițiști de frontieră din IJPF Rădăuți – în frunte cu însuşi şeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret – şi 16 inspectori și lucrători vamali, acuzaţi de acte de corupție în Vama Siret privind contrabanda cu țigări din Ucraina.

UPDATE 19 iulie: Fediuc a fost arestat preventiv într-un nou dosar de corupţie.

UPDATE 14 iulie: Dosarul a fost trimis în judecată, cu toţi inculăaţii în stare de libertate.

Cei 16 inspectori și lucrători vamali de la Biroul Vamal Siret sunt: Achim Ortanța, Boca Radu-Pamfil, Ceaușu Victor, Chirilă Laura-Gheorghina, Coroleucă Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Mureșan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacrămioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Șcladan Sorin-Constantin, Toma (actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan și Zegrea Lucian Daniel.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ei sunt acuzați de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Şeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în reţea

Din ceilalţi 16 polițiști, doi sunt ofițeri cu funcție de conducere și control – cms. Fediuc Nelu, șef al PTF Siret, numit ulterior șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, și scms. Cuzencu Octavian – iar 14 sunt subofițeri în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret.

Aceştia sunt: Baciu Constantin-Ciprian, Chirilă Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Crăciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Cătălin-Albert, Ilieși Toader, Jităriuc Virgil, Onuț Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Șchiopu Mitică, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Cătălin-Dumitru.

Ei sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârșirii de infracțiuni și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

În același dosar este cercetat și un consilier din cadrul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Iași, Adrian Dascălu, precum și alte 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu țigări din Ucraina în România prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nădejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian și Grumeza Cornelia).

Preot, capul mafiei ţigărilor

În perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul Horga, preot în parohia din localitatea Cândești jud. Botoșani, a inițiat, constituit și coordonat activitatea de contrabandă cu țigări din Ucraina a unui grup infracțional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantități de țigări prin Vama Siret, cu sprijinul cointeresat al unor polițiști de frontieră și lucrători vamali.

“Grupul s-a constituit în aceeași perioadă în care inculpatul Nădejde a fost cooptat de Horga și Sofronie (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc) pentru a se deplasa periodic în Ucraina și pentru a participa la introducerea în România a unor cantități importante de țigări, cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoștință că, pentru a i se permite intrarea în țară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc. (…) Conducătorul grupului asigura finanțarea necesară pentru cumpărarea țigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie”, precizează DNA.

Prietenie cultivată cu şeful PTF Siret

Horga și Sofronie l-au cunoscut pe Nelu Fediuc, șef al PTF Siret și ulterior numit șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, „cultivând” cu acesta o „relație de prietenie” bazată inițial pe oferirea unor „atenții” constând în bunuri materiale (produse alimentare și băuturi) și cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007.

“Din probele administrate a reieșit că Dumitru Horga susținea că are relații în rândul unor persoane cu influență din mediul politic și din conducerea IJPF Botoșani, iar Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie și relațiile în rândul conducerii DPF Rădăuți, IJPF Suceava și conducerea IGPF. Mai mult decât atât, la iniţiativa lui Horga Dumitru, în luna ianuarie 2009, Fediuc Nelu devine cumătru cu Sofronie Dumitru Daniel (naş de botez pentru unul dintre copii acestuia)”, mai arată DNA.

Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind “oamenii lui Fediuc”. Anchetatorii precizează că “cei în cauză beneficiau de un tratament preferențial la trecerea prin PTF Siret, pe baza oferirii unor atenții celor aflați în serviciu, precum și a unor ‘comisioane’ date lucrătorului poliției de frontieră care se ocupa de controlul documentelor – suma de 50 lei, respectiv lucrătorului vamal care efectua controlul pe sensul de intrare – suma de 100 lei”.

Acces la informaţii privind turele

De asemenea, membrii grupului aveau acces la informații privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulație efectuate de DRAOV Iași, IPJ și IJPF Suceava sau Garda Financiară Suceava.

Informațiile erau furnizate atât de Nelu Fediuc, cât și de polițiștii de frontieră și de vameșii aflați în serviciu la PTF Siret.

Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.

La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.

“Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din P.T.F. Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian şi Jitariuc Virgil, din cadrul S.P.F. Siret, şi respectiv şefii de tură Ciornei Tudor şi Șcladan Sorin din cadrul B.V. Siret”, precizează DNA.

Anchetatorii mai arată că membrii grupării se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de Fediuc Nelu cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la P.T.F. Siret.

După introducerea în țară, țigările au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în județul Suceava, prin intermediul unor apropiați ai lui Dumitru Horga.

Prejudiciu

În perioada august 2008  februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului Fediuc și a persoanelor pe lângă care acesta intervenea, cantitatea de peste 286.000 pachete de țigări de proveniență Ucraina, sens în care au efectuat un număr de 35 transporturi prin PTF Siret.

Anchetatorii au stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vamă a țigaretelor și a taxelor vamale și fiscale aferente, în valoare totală de 1,519,891.00 lei (din care 226,647.00 lei valoare în vamă şi 1,293,244 lei taxe vamale şi fiscale).

Conflicte între “competitori”

“Pentru a-și asigura monopolul distribuției de țigări din Ucraina pe raza județului Botoșani, precum și pentru a majora cantitățile de țigări ce urmau a fi trecute prin PTF Siret și, implicit, câștigurile realizate din comercializarea acestora, la inițiativa lui Horga, dar și a relațiilor conflictuale apărute între Nelu Fediuc și un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă unor așa ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă). Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancționat contravențional cu suma de 5.000 lei și confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantității de 200 pachete de țigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantității de 666 pachete de țigări și aplicarea unei contravenții în valoare de 5.000 lei”, mai arată DNA.

În perioada 21-25 aprilie 2014, celor 39 de inculpaţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, urmând ca, după finalizarea cercetărilor, să fie deferiţi justiţiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.