Inspector fiscal din Ilfov, reţinut pentru mită

Gabriel Niculescu, inspector fiscal cu grad de consilier principal în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov – Serviciul de Inspecţie Fiscală, a fost reținut aseară de procurorii DNA pentru că a luat mită de la un om de afaceri ca să-i reactiveze firma. El va fi prezentat astăzi instanței Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anchetatorii îl acuză de comiterea a 5 fapte de luare de mită în formă continuată şi de 4 fapte de trafic de influenţă. Concret, „în intervalul februarie-aprilie 2015, în contextul în care un om de afaceri (martor denunţător) dorea să-şi reactiveze o firmă declarată inactivă ca urmare a nedepunerii la termen a declaraţiilor fiscale, Niculescu i-a pretins şi primit de la acesta, în mai multe tranşe, sumele de 1.000 de euro şi 3.200 de lei, precum şi bunuri alimentare şi băuturi alcoolice şi nealcoolice, în sumă de 729 de lei, în schimbul cărora inspectorul fiscal a întocmit actele necesare reactivări societăţii respective”, precizează DNA.

Mai întâi, în cursul lunii februarie, inspectorul fiscal i-a pretins omului de afaceri, la sediul AJFP Ilfov, o sumă neprecizată de bani pentru reactivarea firmei, cerându-i să se întâlnească într-o benzinărie din comuna Mogoşoaia. În aceeaşi zi, după aproximativ două ore, cei doi s-au întâlnit la locul convenit iar Niculescu a primit cu titlu de mită suma de 300 de euro. Numai că acesta, arătându-se nemulţumit de cuantumul sumei, i-a mai cerut bani, din nou fără a preciza cât anume. Denunţătorul a stabilit o altă întâlnire în ziua următoare, în aceeaşi staţie Peco, și i-a mai dat 200 de euro.

La sfârşitul lunii februarie, inspectorul Niculescu i-a cerut omului de afaceri să-i aducă la domiciliu suma de 500 de euro, tot pentru urgentarea reactivării firmei respective. Acesta s-a conformat şi i-a adus acasă banii ceruți. „Cu această ocazie, inspectorul fiscal i-a solicitat omului de afaceri să semneze un proces verbal, datat 27.02.2015, prin care se atesta efectuarea unui control de către organele fiscale la societatea acestuia din urmă (unul dintre semnatari fiind chiar inspectorul fiscal Gabriel Niculescu)”, precizează procurorii.

„În cursul lunii martie 2015, cu prilejul unei noi întâlniri iniţiată tot de inculpat, acesta i-a solicitat administratorului firmei respective, cu titlu de mită, suma de 1.000 de euro, comunicându-i faptul că o parte din aceşti bani trebuie să o dea altor funcţionari ierarhic superiori, din cadrul A.J.F.P. Ilfov, în vederea obţinerii unor aprobări necesare reactivării societăţii comerciale”, se mai arată în rechizitoriu.

Omul de afaceri s-a conformat şi de această dată solicitării, dar a menţionat că nu poate să-i remită decât echivalentul în lei a sumei de 500 de euro, fapt pe care l-a şi făcut în aceeaşi seară, dându-i inculpatului suma de 2.100 de lei, tot în faţa locuinţei sale.

„Cu acelaşi prilej, inspectorul fiscal i-a prezentat martorului denunţător un proces verbal datat 05.03.2015, întocmit de către inspectorul fiscal împreună cu un alt funcţionar, care în esenţă, cuprindea propunerea de reactivare a firmei respective. Un exemplar al procesului verbal a fost remis martorului denunţător, care a fost îndrumat să depună acest document la A.F.P. Bragadiru, în vederea urgentării activării societăţii”, arată DNA.

În 7 aprilie, omul de afaceri i-a adus altă mită inculpatului, la domiciliul acestuia: un miel sacrificat, în valoare de 400 de lei, în schimbul promisiunii că va obţine semnăturile şefilor săi pentru un document emis de AFP Bragadiru, necesar înmânării deciziei de reactivare a societăţii în cauză.

Nici acum nu a fost de ajuns: în 14 aprilie, Niculescu i-a pretins martorului denunţător 8 sticle de vin şi apă minerală, în valoare de 250 de lei, „tot pentru obţinerea semnăturilor conducătorului organului fiscal, aviz necesar pentru emiterea deciziei de reactivare, invocată mai sus”.

„În data de 20 aprilie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel, în cadrul unei alte întâlniri iniţiată tot de acesta, a pretins omului de afaceri suma de 1.000 de lei, pretinzând că trebuie să facă demersuri pe lângă organele ierarhic superioare pentru semnarea deciziei de reactivare a firmei. Martorul denunţător i-a remis efectiv suma de 100 de lei, motivând că nu mai are alţi bani asupra sa.

În data de 30 aprilie 2015, în cadrul unei întâlniri la sediul A.J.F.P. Ilfov, inculpatul, după ce a efectuat menţiunea în Registrul Unic de Control al societăţii (lucru pe care uitase să-l realizeze), privind finalizarea controlului fiscal asupra societăţii omului de afaceri, i-a solicitat cu titlu de mită acestuia din urmă suma de 1.000 de lei, un bax de apă minerală şi un bax de bere”, se mai arată în rechizitoriu.

În aceeaşi zi, administratorul societăţii s-a deplasat la domiciliul inspectorului fiscal și i-a remis acestuia băuturile solicitate, în valoare de 79 de lei, precum şi suma de 1.000 de lei, ocazie cu care a fost prins în flagrant declict de către procurorii DNA.

Anchetatorii au fost sprijiniți de SRI. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.