Instanţa Supremă a rămas în pronunțare pe incompatibilitatea lui Iohannis

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) se va pronunța miercurea viitoare, în 21 ianuarie, pe recursului Agenției Naționale de Integritate (ANI) la decizia Curţii de Apel Alba Iulia prin care i s-a dat câștig de cauză lui Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate.

Devenit preşedintele României, Klaus Iohannis are însă riscuri mici să mai poată fi înlăturat din funcţie, chiar dacă magistraţii Curţii Constituţionale s-au pronunţat deja pe speţă şi au decis că aleşii locali care au deţinut simultan calitatea de membru în AGA societăţilor de interes local şi central sunt incompatibili.

Reprezentantul ANI a astăzi instanţei ÎCCJ admiterea recursului, motivând că acesta este argumentat și prin decizia Curții Constituționale privind incompatibilitatea aleșilor locali.

Avocaţii lui Iohannis se prevalează însă de faptul că clientul lor s-a aflat în AGA unei societăţi de interes regional, denumire care nu apare în nicio lege, fiind obţinută printr-o hotărâre a Consiliului local Sibiu. Astfel, ei invocă principiul “ce nu este pedepsit de lege este legal”.

Apărătorii preşedintelui au mai susţinut că, atât timp cât decizia CCR nu a fost redactată, nu se cunosc motivele luării ei de către judecătorii Curţii.

“Faptul că textul de lege este constituțional nu înseamnă că acesta se aplică clientului nostru”, au spus avocaţii.

Astfel, ei au cerut instanţei supreme respingerea recursului ANI, ca “vădit neîntemeiat”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.