Intrarile spre podul Giurgiu-Ruse, reabilitate cu fonduri europene de 5,7 mil. euro

Drumurile de acces dinspre Romania si Bulgaria catre podul peste Dunare de la Giurgiu – Ruse vor fi reabilitate cu fonduri europene in valoare de 5,7 milioane de euro, asigurati prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR).

Investitia totala este de 6,8 milioane de euro, iar diferenta reprezinta contributia guvernelor roman si bulgar, anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Contractul a fost semnat vineri, in prezenta reprezentantilor Autoritatii de Management a Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007 – 2013 (MDRT), ai Autoritatii Nationale (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria) si ai partenerului lider – Municipalitatea Ruse. Finantarea este cuprinsa in Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007 – 2013, in valoare totala de 262 mil. euro.

Proiectul vizeaza reabilitarea si modernizarea unor sectiuni ale bulevardului Tutrakan din Ruse si ale drumului de legatura dintre centrul municipiului Giurgiu si punctul de trecere frontiera Giurgiu – Ruse, in scopul facilitarii accesibilitatii la singurul pod existent pe cursul inferior al Dunarii.

In plus, va fi creat un sistem comun de colectare a datelor si de supraveghere video a traficului din zona vizata, iar rapoartele de sistem vor fi disponibile pe Internet pentru partile interesate (soferi, companii, institutii etc.).

Parteneriatul proiectului este format din Municipalitatea Ruse si Primaria Municipiului Giurgiu care, pe o perioada de 30 de luni, vor urmari imbunatatirea infrastructurii principale de transport din Euroregiunea Ruse – Giurgiu, prin reabilitarea si modernizarea sectoarelor principale ale drumurilor de legatura cu coridorul Paneuropean de transport nr. 9, optimizarea coordonarii traficului si scaderea punctelor critice si a sectoarelor aglomerate.

Cooperare transfrontaliera de 262 mil euro

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013 face parte din programele finantate in cadrul Obiectivului de Cooperare Teritoriala Europeana de Uniunea Europeana si este cofinantat de guvernele Romaniei si al Bulgariei. Bugetul total al programului este de 262,004 milioane de euro, din care 217,824 milioane de euro reprezinta fonduri FEDR.

Pana in prezent au fost contractate 123 de proiecte in valoare totala de 191,239 mil. euro fonduri FEDR. Dintre acestea, 65 de proiecte (in valoare de 166,754 mil. euro fonduri FEDR) se afla in implementare, 54 de proiecte (in valoare de 21,599 mil. euro fonduri FEDR) au fost finalizate si 4 proiecte (in valoare de 2,887 mil. euro fonduri FEDR) au fost reziliate.

Pana in prezent, beneficiarii au depus 477 de cereri de rambursare in valoare de 28,93 mil. euro din fonduri FEDR.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.