UPDATE! Iohannis află în 25 septembrie sentinţa definitivă în dosarul de incompatibilitate

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va pronunţa joi, 25 septembrie, sentinţa definitivă în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, astfel că el va afla peste o zi dacă mai poate candida la Preşedinţia României sau dacă va pierde şi mandatul de primar al Sibiului. Verdictul vine la fix un an de când Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI), care îl găsise pe Iohannis incompatibil deoarece deține simultan funcția de primar al Sibiului și pe cea de reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA.

UPDATE 25 septembrie: ÎCCJ a amânat pentru 30 septembrie judecarea acestei cauze.

Raportul ANI fusese emis în aprilie 2013 iar Curtea de Apel s-a pronunţat după 5 luni. Nu la fel de repede s-a mişcat instanţa supremă, care până astăzi nu fixase încă un termen pentru judecarea contestaţiiei formulate de ANI.

Iată însă că la solicitarea transmisă vineri, 19 septembrie, de președintele Agenţiei, Horia Georgescu, ÎCCJ şi-a pornit motoarele. El cere instanței supreme să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente nu numai a dosarului președintelui PNL, Klaus Iohannis, ci a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitățile de tip “RAJA”.

ANI subliniază că “fixarea unor termene urgente în toate aceste dosare corespunde unuia din principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare efectuată de ANI, respectiv principiul celerității, principiu consacrat prin modificările aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor”.

Curtea de Apel Alba Iulia dă dreptate pe bandă rulantă primarilor

“Menționăm și faptul că interpretarea instanțelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluționarea în regim de urgență a acestor dosare de către Înalta Curte de Casație ar avea ca efect o unificare a jurisprudenței curților de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agenției într-un număr de 23 de cauze, în timp ce Curțile de Apel București, Ploiești, Oradea, Craiova și Constanța au menținut rapoartele de evaluare ale ANI într-un număr de 38 de cauze“, argumentează ANI.

Legea 161/2003 prevede clar incompatibilitatea

Conform dispozițiilor Art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, “funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012 și 2012 – prezent) iar acum candidează la Preşedinţia României, din partea Alianţei Creştin Liberale PNL şi PDL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.