Judecătorii şpăgari pe insolvenţe, suspendați din magistratură

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcție, începând de ieri, a celor 4 magistrați de la Secția a VII-a civilă din cadrul Tribunalului București arestați preventiv pentru fapte de corupție în dosare de insolvenţă. Este vorba despre Elena Rovența, Ion Stanciu, Mircea Moldovan și Ciprian Sorin Viziru de la Tribunalul București. Instanţa a decis duminică, 25 mai, definitiv, ca ei să rămână în arest preventiv, la solicitarea procurorilor anticorupţie. Potrivit stenogramelor depuse la dosar, cei 4 magistraţi se demască singuri. 

“Hotărârea Secției pentru judecători a C.S.M. a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare, și 62 alin. (1) lit. a1) și alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare. Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secției pentru judecători a Consiliului de către Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a corupției”, se arată într-un comunicat al CSM.

Potrivit DNA, cei 4 judecători, „personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor deduse judecății, pe care le-au pus la dispoziția lichidatorilor judiciari, implicați sau interesați în procedura insolvenței unor societăți comerciale”.

Astfel, judecătorul Mircea Moldova a primit sume de bani (3.000 – 4.000 lei) direct prin Western Union (8.000 lei) sau direct pe cardul de salariu, dar şi produse alimentare (pește, carne de vită/miel), cherestea și aproximativ 90 mp de lambriuri, în valoare totală de 6.652 lei, un TV color.

Ion Stanciu a primit 10.000 lei reprezentând “rata de vacanță” și o rochie de casă de modă pentru soţia sa, achitată de un practician în insolvență.

Elena Rovența a luat mită 10.000 lei într-un plic introdus într-o revistă și o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în pentru a soluționa în favoarea unui practician în insolvență dosare de acest fel.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.