Kovesi a sesizat Inspecția Judiciară în cazul subalternului său Volintiru

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat Inspecția Judiciară în urma articolelor din ziarul GORJNEWS și Nașul TV care au semnalat un posibil conflict de interese în care s-ar afla procurorul Dănuț Volintiru, adjunctul șefului Secției de combatere a corupției din DNA, prin faptul că soția sa Daniela Volintiru, de profesie notar, a câștigat 120.000 de euro din autentificarea mai multor contracte derulate de Complexul Energetic Oltenia, al cărui director, Laurențiu Ciurel, este urmărit penal în dosarul Șova.

„Este o verificare în curs. Verificarea se face de către Inspecția Judiciară, doarece ține de competența acestei instituții. Eu am transmis inspecției judiciare un memoriu pe care l-am primit cu privire la publicarea acestui articol și în acest moment se fac verificări. Nu știu rezultatul acestor verificări, probabil că inspecția judiciară urmează să  îl anunțe”, a declarat Kovesi, într-un interviu la România Liberă.

Întrebată ce părere are despre faptul că ultima tranzacție autentificată de Daniela Volintiru a fost în 18 martie, ziua în care Comisia Juridică a Senatului încuviința cererea DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova, în dosarul în care este implicat și Laurențiu Ciurel, Kovesi a spus:

”Eu nu am păreri personale, ci doar  instituționale. Am citit articolul și cred că toate aspectele care sunt prezentate acolo trebuie verificate și dacă sunt reale și ele reprezintă abateri disciplinare sau încălcări ale unor norme deontologice, Inspecția Judiciară le va constata. Acesta este și motivul pentru care am sesizat Inspecția”.

Kovesi a insistat că numai Inspecția Judiciară poate lua o decizie în privința procurorului Volintiru:

„Eu nu pot trage concluzii doar citind un articol. Este important însă că se verifică și vom afla dacă așa stau lucrurile sau nu”.

Întrebată de ce procurorii DNA nu cer și arestarea lui Ciurel, deoarece este personaj principal în acest dosar, Kovesi a repetat că nu poate să comenteze cazuri particulare.

„Ca observație generală, există situații în care, în același dosar, două persoane pot fi cercetate una în stare de libertate, alta în stare de arest. Contează foarte mult dacă este vorba despre aceeași faptă, sau dacă una dintre persoane este cercetată pentru mai multe fapte. Dacă vorbim despre infracțiunea de luare de mită,  contează suma, dacă este mai mare sau mai mică. Sunt și situații în care  propunem arestarea preventivă doar a unor persoane  pentru că încearcă să distrugă probele sau să influențeze martorii. Acesta constituie în sine un motiv de arestare preventivă”, a arătat ea.

Amintim că șefa DNA a cerut încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova, după ce anchetatorii au descoperit că acesta a distrus probe în dosar, însă Senatul a respins cererea. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.