Licitatii de 850 mil. euro pentru 100 km de autostrada

Ministerul Transporturilor a lansat in perioada februarie-mai, cand ministru a fost Alexandru Nazare, licitatii de 850 milioane euro pentru construirea a 4 tronsoane de autostrada (97,5 km) si a incheiat contracte de 183 milioane euro din fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii feroviare. La capitolul autostrazi au fost scoase la licitatie 3 tronsoane din Lugoj-Dumbrava, de 71,8 km, si lotul al doilea din Timisoara-Lugoj (25,6 km) , se arata intr-un bilant al activitatii MTI in timpul lui Nazare.

Cele mai importante proiecte semnate din domeniul feroviar sunt reabilitarea sectorului de cale ferata Micasasa‐Coslariu de pe tronsonul Coslariu-Sighisoara, precum si modernizarea garilor din Resita si Slatina.

Totodata, MTI a lansat licitatia pentru angajarea firmei care va face selectia managerilor privati pentru CFR SA, CFR Calatori, Electrificare CFR si Tarom, a facut conversia in actiuni a datoriilor istorice de 3,9 miliarde lei ale CFR SA, si a continuat procesul de privatizare pentrtu Tarom si CFR Marfa.

In domeniul infrastructurii rutiere, ministerul a incheiat contracte pentru construirea lotului 3 al centurii Brasov, Mihailesti si Tecuci. De asemenea, a initiat licitatia pentru revizuirea studiului de fezabilitate si consultanta pentru proiectul de constructia in regim de concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov.

Pentru tronsonul Sibiu­Pitesti (ultimul din coridorul IV rutier) a fost lansata licitatia pentru revizuirea studiului de fezabilitate si pregatirea cererii de finantare din fonduri europene nerambursabile, astfel incat anul viitor CNADNR sa poata contracta lucrarile de executie.

900 mil euro fonduri europene

Referitor la absorbtia fondurilor europene, institutia a obtinut aprobarea CE pentru proiecte in domeniul feroviar de aproximativ 900 milioane euro, care vizeaza moderniarea tronsonului Frontiera ­Curtici­ Arad km 614 si Simeria­ Coslariu, aprobarea tehnica a serviciilor Comisiei Europene pentru autostrada Timisoara-Lugoj (finantarea europeana de peste 200 mil. euro), si a semnat contractul de modernizare din fonduri europene a aeroportului Mihail Kogalniceanu Constanta (40 mil euro).

“Platile catre beneficiari pe proiectele finantate cu fonduri nerambursabile au ajuns la aproape 800 milioane euro, din care 347 milioane euro rambursati efectiv. In luna februarie a acestui an au fost rambursati de la Comisia Europeana 125 milioane de euro pentru platile facute in cadrul Programului Operational Sectorial Transporturi”, se arata intr-un comunicat al MTI remis redactiei. La finele anului trecut, nivelul rambursarilor a fost de 330 milioane euro. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.