Ministrul Educatiei, cercetat de ANI pentru conflict de interese

Inca un membru al Cabinetului Ponta intra in vizorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI):  ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, asupra caruia ANI a declansat procedura verificarii conflictului de interese in materie penala. Investigatia a fost pornita in urma cu doua saptamani si se refera la decizia luata de Pop privind anularea Ordinului emis de predecesorul sau, Daniel Funeriu, prin care sindicalistilor din invatamant nu li se mai ridicau cotizatiile direct de pe statul de plata. Liviu Marian Pop, fost lider al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a permis din nou acest lucru sindicatelor. Conflictul de interese rezida in faptul ca Pop a creat un beneficiu FSLI, unde a detinut functia de secretar general.

ANI a luat in calcul si faptul ca Liviu Pop nu a respectat o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, care a respins cererea federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar – inclusiv FSLI -, prin care se solicita anularea ordinului emis de Daniel Funeriu.

Ministrul interimar al Educatiei trebuie sa se prezinte luni, 2 iulie, la ora 12.00, la Agentia Nationala de Integritate. “Luni la ora 12.00 m-au chemat, pentru ca s-a declansat o procedura de evaluare a respectarii regimului juridic a conflictelor de interese pe perioada exercitarii functiei de ministru”, a spus, miercuri, demnitarul, adaugand ca nu i-au fost aduse la cunostinta motivele pentru care a fost chemat.

In conflict de interese mai sunt Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, dar si Ecaterina Andronescu, pe care premierul Victor Ponta vrea sa o instaleze pe fotoliul de la Educatie in locul lui Pop.

Daca va fi gasit incompatibil, Pop se va afla intr-o situatie ingrata: toate ordinele lui de ministru – incepand cu reluarea retinerii cotizatiei de sindicat pe statul de plata cadrelor didactice si personalului nedidactic, pana la schimbarea componentei Consiliului National de Etica imediat dupa aparitia in presa a acuzatiilor de plagiat la adresa premierului Ponta, plus eliminarea reclamatiilor anonime, si declansarea unei anchete privind studiile fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu – vor fi declarate nule.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.