Nastase a vorbit cu Grajdan

Audiat de instanta suprema in dosarul “Trofeul Calitatii”, fostul premier Adrian Nastase a fost intrebat de procurorul DNA daca a vorbit la telefon pe 22 mai, la ora 5.00 dimineata, cu Adrian Balaban-Grajdan, cu o zi inainte ca fostul sef al ISC sa depuna cererea de retragere a institutiei din acest caz. La opozitia avocatilor, care au invocat faptul ca acest lucru face obiectul unui alt dosar – cel in care Grajdan este urmarit penal pentru retragerea ISC ca parte pagubita -, instanta nu a incuviintat intrebarea, insa procurorul a lasat sa se inteleaga ca ar exista o interceptare telefonica in acest sens. Anterior acestei intrebari, procurorul DNA l-a chestionat pe Nastase daca si de cat timp il cunoaste pe Balaban-Grajdan si daca, pe parcursul derularii cercetarii judecatoresti la fond si in recurs, a discutat cu acesta. Magistratii au admis intrebarile, iar Nastase a declarat ca il cunoaste pe Grajdan de 2 ani, acesta avand un rol activ in PSD, fiind membru de partid, precizand ca infiecare zi de joi a saptamanii, in calitatea sa de presedinte al departamentelor partidului, l-a intalnit pe acesta, alaturi de alti 100 de oameni, la Consiliul National al PSD.

Avocatii lui Adrian Nastase au ripostat in fata instantei fata de intrebarea punctuala daca inculpatul a vorbit la 5 dimineata cu fostul sef al ISC, aratand ca procurorul DNA doreste cu orice chip sa produca probe in acuzarea lui Grajdan, respectiv intr-un alt dosar decat cel judecat.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a argumentat insa ca adreseaza aceasta intrebare in contextul stabilirii cu claritate a situatiei civile a Inspectoratului de Stat in Constructii in dosarul “Trofeul Calitatii”.

Initial, Nastase a fost intrebat concret ce fel de discutii a avut cu Grajdan in perioada derularii procesului “Trofeul calitatii”, iar inculpatul a spus ca a avut discutii pur politice, pe tema partidului, infirmand eventuale discutii pe baza dosarului in care este judecat.

Dupa acest raspuns, procurorul DNA i-a adresat lui Adrian Nastase intrebarea referitoare la discutia telefonica ce ar fi avut loc in 22 mai, intre el si Grajdan, insa instanta a admis ca acesta sa nu raspunda.

Miercuri este al 6-lea termen al recursului formulat de Adrian Nastase impotriva condamnarii de 2 ani inchisoare cu executare, decizie pronuntata de prima instanta a ICCJ in 30 ianuarie a.c., dupa aproape 3 ani si jumatate de judecare a dosarului “Trofeul Calitatii”. Fostul premier este acuzat ca a folosit o institutie de stat – Inspectoratul de Stat in constructii – pentru a-si finanta campania electorala.

Nastase este acum audiat de Completul de 5 judecatori al instantei supreme, dupa mai multe amanari cerute de avocati, care insa nu s-au putut prelungi la infinit. El a criticat ca instanta de fond a audiat peste 750 de martori ai acuzarii, iar lui i-a acceptat doar 5 martori din cei peste 90 propusi, cu motivarea ca doar acestia ar putea face referiri directe legate de acuzatii, iar ceilalti s-ar abate de la obiectul si infractiunile din dosar.

“Mi se pare anormal ca instanta fondului sa admita peste 900 de martori, iar mie doar 5, cu mentiunea in motivare ca a admis doar in parte cererea mea. Din cei peste 900 de martori au fost audiati efectiv 767, in vreme ce din 92 de martori ai mei, doar cinci. Respingerea acestei probe cerute de mine s-a facut prin prisma faptului ca dovedirea vinovatiei s-a facut cu rapoarte de constatare, cu documente si cu alte inscrisuri si ca probele testimoniale se indeparteaza de la probatoriu. Niciun document nu vizeaza in mod direct o fapta directa ce-mi este imputata si in ceea ce ma priveste”, a aratat Nastase.

El a mai spus ca dosarul a fost facut la comanda politica, ca acuzatiile sunt nefondate, la fel ca si probatoriul, si ca s-a dorit cu orice pret inlaturarea sa din viata politica, fiind tinut ocupat cu dosarele penale.

Presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, i-a luat de la multe ori cuvantului lui Adrian Nastase, iar in replica i-a citit acestuia pasaje intregi din declaratia data la completul de 3 judecatori, ce erau aproape asemanatoare cu ceea ce Nastase sustinea miercuri in sala de judecata.

Audierile continua si nu este sigur daca sentinta va fi pronuntata astazi sau daca va fi amanata.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.