„Ninge“ cu linii de finantare

La sfarsitul lunii noiembrie 2009, au fost lansate noi linii de finantare nerambursabile acordate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei pentru societatile comerciale din tara noastra, disponibile prin Fondurile Structurale (Programul National pentru Dezvoltare Rurala, Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice).

Ajutoarele financiare se acorda pentru: sprijinirea infiintarii microintreprinderilor din mediul rural si dezvoltarea celor din mediul urban, pentru incurajarea activitatilor turistice din mediul rural, dar si pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism privind valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice. De asemenea, incepand cu 1 decembrie 2009, se lanseaza si programul pentru sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile. Obiectivele programului urmaresc: reducerea dependentei de importurile de resurse de energie primara (in principal combustibili fosili) si imbunatatirea sigurantei in aprovizionare, protectia mediului prin reducerea emisiilor poluante si combaterea schimbarilor climatice; diversificarea surselor de producere a energiei, tehnologiilor si infrastructurii pentru productia de energie electrica/termica. Solicitantii eligibili sunt societati comerciale care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, intreprinderilor mici, mijlocii si mari, inregistrate in localitatile urbane.

Activitatile eligibile vizeaza realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, dar si proiecte de modernizare a capacitatilor de producere, atat pentru consumul propriu cat si pentru furnizarea de energie in reteaua de transport si distributie, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (a biomasei, a resurselor microhidroenergetice, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale si a altor resurse regenerabile). Valoarea totala a proiectelor poate sa fie cuprinsa intre 400.000 lei si echivalentul in lei a 50.000.000 euro.

Exista exemple de succes!

Finantarile europene atrag din ce in ce mai mult atentia marilor si micilor companii in ultima vreme. Desi liniile de finantare structurale au fost deschise pentru prima data in 2008, exista exemple de succes pentru proiecte ce au fost aprobate la sfarsitul anului trecut si in cursului anului 2009, iar in momentul de fata sunt in plin proces de implementare. În acest context, incep sa apara pe langa problemele de accesare si obtinerea acordului de finantare din partea autoritatilor pentru proiectul propus si mici obstacole legate de implementarea proiectului aprobat.

Atat lipsa de experienta a autoritatilor in gestionarea fondurilor, cat si lentoarea procesului de evaluare a proiectelor reprezinta situatii care se vor imbunatati de la an la an. Deja incepand din 2009, s-a constatat o disponibilitate crescuta a reprezentantilor statului de a colabora din ce in ce mai strans cu potentialii solicitanti de finantari nerambursabile in perioada de pregatire a dosarului de finantare, dar si intensificarea relatiilor de colaborare in perioada de realizare si implementare a unui proiect. Interesul crescut pentru accesarea fondurilor europene disponibile pentru tara noastra este un subiect de interes maxim atat pentru beneficiari, cat si pentru autoritatile romane, care sunt motivate de marirea ratei de absorbtie inregistrate in prezent, pentru evitarea pierderii de fonduri europene ce ar putea ajuta economia nationala, mai ales datorita contextului actual economico-financiar afectat de criza.

Greu, dar nu imposibil

Procedura de accesare a finantarilor nerambursabile este perceputa de majoritatea aplicantilor ca fiind foarte „birocratica“, de aceea o mare parte din cei care ar putea beneficia de pe urma acestui ajutor financiar, renunta fara ca macar sa incerce. Documentatia ce se intocmeste pentru dosarul cererii de finantare este complexa, dar nu imposibil de realizat – ea implica rigurozitate, planificare in realizarea investitiei, dar si existenta unei strategii de dezvoltare a firmei pe termen scurt, mediu si lung. Un dosar de finantare corect intocmit se poate realiza si fara a se apela la o firma de consultanta daca beneficiarul stie foarte clar ce vrea sa realizeze cu ajutorul fondurilor nerambursabile, daca aloca suficient timp structurarii si planificarii proiectului de investitie si daca dispune de experienta anterioara in management de proiect. În acelasi timp, apelarea la o firma de consultanta specializata poate fi de un real folos pentru solicitantul de finantare nerambursabila. Cu cat relatia de colaborare intre aceasta si beneficiar este de la inceput bazata pe numeroase discutii preliminare cat mai detaliate, cu privire la cerintele liniei de finantare, la modalitatea de implementare a proiectului, la necesarul de informatii pentru realizarea documentatiei, cu atat sansele realizarii unui proiect de succes cresc.

Pentru a beneficia de oportunitatea finantarilor nerambursabile oferita intreprinderilor din Romania de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, tot ce le ramane potentialilor beneficiari este sa se informeze pentru a gasi cea mai buna solutie de finantare adaptata propriilor nevoi investitionale si apoi sa ia actiune prin accesarea liniilor de finantare disponibile.

Diana PARIZIANU

www.bepa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.