Noua coaliţie din Parlament îl scapă pe Chiţoiu de urmărirea penală în dosarul ASF-Carpatica Asig

Camera Deputaţilor, în majoritate formată de membrii noii coaliţii PSD, UNPR, PC şi UDMR, a respins astăzi, cu 248 de voturi “împotrivă” şi 108 “pentru”, solicitarea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu în dosarul ASF-Carpatica Asig, după ce Comisia juridică a dat aviz negativ de dimineaţă. În acest fel, noua coaliţie la guvernare şi din Parlament îşi începe triumfal activitatea de protejare a penalilor din Legislativul României. USL procedase la fel în cazul lui Vosganian – la Senat – şi Cosma – la Cameră.

În şedinţa Comisiei juridice s-au înregistrat numai 5 voturi în favoarea cererii DNA; 16 voturi au fost “împotrivă”, 4 buletine de vot au fost anulate iar unul a fost nul – dovadă şi fofilarea deputaţilor din opoziţie în faţa răspunderii unui vot corect.

Decizia Comisiei juridice a fost luată după audierea lui Daniel Chiţoiu, care şi-a susţinut nevinovăţia. Asta ar fi trebuit să o facă însă în faţa justiţiei, dar spaima sa este atât de mare încât nu conştientizează că soţia sa, Laura, deja urmărită penal în acest dosar şi pentru care procurorii deţin inclusiv înterceptări, ar putea intra după gratii.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a făcut propunerea ca solicitarea DNA să fie discutată în plenul Camerei chiar astăzi. Votul a fost secret, cu bile, iar operaţiunea s-a desfăşurat cu o jumătate de oră înainte (13.30) ca noul Guvern Ponta 3 să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe un „program politic” pe care nu vrea nicicum să îl numească „de guvernare”, sub pretextul că este fostul Program de guvernare al USL „actualizat” cu acordul încheiat cu UDMR.

Crin Antonescu s-a transformat dintr-o dată în garantul justiţiei, anunţând că deputaţii PNL vor vota în favoarea începerii urmăririi penale a lui Chiţoiu.

Chiţoiu: Sunt într-o situaţie jenantă

Fostul ministru al Finanţelor le-a spus celor din Comisia juridică: “Nu ascund că sunt într-o situaţie jenantă: timp de doi ani am fost ministru şi m-am luptat cu evaziunea”.

Cât despre promovarea OUG 94/2013, el susţine – ca şi premierul Victor Ponta, de altfel -, că aceasta s-a făcut “potrivit angajamentelor asumate în documentele încheiate, semnate, parafate, aprobate în Guvern și în Parlament cu Fondul Monetar Internațional”.

“Nu am nicio legătură și nu există nicio dovadă la dosar că aș fi organizat acest grup infracțional și am protejat interesele unei societăți din domeniul asigurărilor. În dosar nu există nicio dovadă împotriva mea”, a mai spus Chițoiu la audierea sa la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Referatul DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu pentru săvârşirea, de către acesta, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.

Procurorii au probe că Chiţoiu a iniţiat proiectul OUG prin care Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al ASF şi arestat preventiv în acest dosar, a redus numărul membrilor Consiliului de conducere al Autorităţii pentru Supravegherea Financiară (ASF) şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, astfel încât să-l înlocuiască pe unul dintre vicepreşedinţi.

„Prin faptele descrise au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată”, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

“În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA a obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control”, precizează DNA.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.