Oamenii de afaceri s-au săturat să dea şpăgi şi s-au pus pe denunţat: Deputatul Stan şi şoferul lui, urmăriţi penal

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de deputatul Ion Stan, învinuit de trafic de influenţă, precum şi faţă de Florin Sarca, şoferul acestuia, învinuit de complicitate la trafic de influenţă, informează, joi seara, Direcţia Naţională Anticorupţie, după audierea celor doi, lăsaţi în libertate dar cu interdicţie de a părăsi ţara, pentru Stan. Deputatul PSD de Dâmboviţa a pretins 130.000 lei de la un om de afaceri – care l-a denunţat – şi a primit prin intermediul şoferul, în 4 tranşe, câte 15.000 de lei, pentru motorina necesară autoturismelor folosite în campania electorală şi pentru produse alimentare de împărţit alegătorilor. Stan este în prezent vicepreşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI şi candidează din partea USL pentru a 4-lea mandat consecutiv.

În ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că “există date şi indicii temeinice că, în perioada 12-14 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion, deputat în Parlamentul României, a pretins de la un denunţător 130.000 lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare”.

Învinuitul a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.

Joi, celor doi învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, de către anchetatori, care au luat faţă de învinuitul Stan Ion măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, informează DNA.

Stan: Nu e vorba decât de trafic (de influenţă, n. red.)

Stan şi şoferul au părăsit sediul DNA din Bucureşti în jurul orei 18.30. Deputatul a declarat că nu a fost ridicat de ofiţerii anticorupţie, ci că s-ar fi prezentat de bună voie, în urma citaţiei emise de anchetatori, şi că va reveni vineri, pentru a da o declaraţie în dosarul penal în care recunoaşte că este cercetat.

“Este vorba despre un denunţ pentru trafic de influenţă. Urmează să revin mâine (vineri – n.r.), pentru a se prezenta documentele care sunt în dosar şi să fac declaraţiile de vigoare. Am răspuns citaţiei de a veni astăzi (joi – n.r.) la DNA, mâine voi veni din nou, pentru că eu consider că sunt nevinovat. Nu e vorba decât de trafic (de influenţă, n. red.). (…) Nu vreau să vă spun nimic până mâine. Nu am promis nimănui nimic, nu am promis la nimeni”, a arătat demnitarul.

La ieşirea din sediul DNA, deputatul a fost escortat la maşină de două gărzi de corp.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.