UPDATE! Percheziţii DGA la lucrători CFR care furau motorină din locomotive

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, efectuează, astăzi, 30 percheziţii domiciliare în judeţele Giurgiu, Teleorman şi în Bucureşti, iar la final vor pune în executare 38 mandate de aducere. Este vorba despre lucrători CFR care, cu sprijinul unui poliţist de la Transporturi Feroviare şi un jandarm, au sustras în mod repetat motorină din locomotive, pentru folosinţa proprie sau pentru a-l vinde. Unul dintre inculpaţi – şef la CFR – a încasat însă şi şpagă sub formă de taxă de protecţie de la ceilalţi hoţi, sub ameninţarea disponibilizării şi a divulgării faptelor acestora.

Deocamdată, informaţiile prezentate presei de către anchetatori sunt puţine, dar vom afla mai multe date în cursul zilei şi, evident, după audieri, dacă şi câţi inculpaţi vor fi reţinuţi şi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

„În fapt, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de furt, delapidare, luare de mită, dare de mită şi favorizarea infractorului, constând în aceea că din remiza de locomotive a depoului din gara Giurgiu-oraş, o serie de lucrători CFR sustrag în mod repetat diferite cantităţi de combustibil în vederea valorificării către terţe persoane sau pentru consum propriu, oferind bani sau alte foloase altor angajaţi CFR, pentru a fi împiedicată descoperirea sustragerii de combustibil, fiind în acelaşi timp sprijiniţi în activitatea infracţională de către lucrători M.A.I.”, informează DGA, în comunicatul remis redacţiei.

Anchetatorii au descoperit şi că R. C. D., funcționar CFR, a solicitat unor angajaţi bani sau alte bunuri pentru a nu fi disponibilizaţi şi pentru a ascunde activitatea infracţională a acestora.

După finalizarea percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi la sediul unităţii de parchet şi audiaţi.

Anchetatorii au beneficiat de sprijinul I.G.J.R. şi S.R.I.

CFR Marfă a sesizat de două ori anchetatorii în 2013 

“Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” SA susţine astfel de acţiuni menite a stopa fenomenele infracţionale care prejudiciază societatea şi buna desfăşurare a activităţii la nivelul structurilor teritoriale ale  acesteia”, se arată într-un comunicat al companiei remis redacţiei.

“Precizăm faptul că la nivelul conducerii CFR Marfă au fost luate măsuri suplimentare privind modul de gestionare şi de utilizare eficientă a combustibilului utilizat în procesul de tracţiune a trenurilor. În acest sens,  au fost implementate o serie de acţiuni specifice, printre care enumerăm: realizarea de controale inopinante în staţiile în care se efectuează manevră, interzicerea accesului autovehiculelor neautorizate în incinta unităţilor CFR Marfă, personalul de locomotivă la care cu ocazia însoţirilor se va constata o conducere neeconomică, este însoţit suplimentar, iar în cazul în care aspectele constatate se repetă, vor fi luate măsuri administrative etc.”, se mai arată în comunicat

Ca urmarea implementării acestor măsuri, conducerea CFR Marfă a făcut în 2013 două sesizări organelor abilitate şi a aplicat o serie de sancţiuni disciplinare angajaţilor care au săvârşit abateri legate de neutilizarea eficientă a carburanţilor destinaţi tracţiunii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.