Peste 68 mil. euro pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere Romania – Ungaria

Comitetul comun de selectie al Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007- 2013 a aprobat spre finantare 53 de proiecte noi, in valoare totala de 68,4 milioane de euro, din care 26 de proiecte de 36 milioane euro sunt destinate dezvoltarii infrastructurii transfrontaliere (construirea sau reconstruirea drumurilor si pistelor de biciclete care duc sau traverseaza frontiera; protectia valorilor naturale comune; managementul apelor si al deseurilor). Celelalte 27 de proiecte, de 32 milioane de euro, vizeaza dezvoltarea comuna a infrastructurii de afaceri, a celei turistice, de cercetare si de sanatatea anuntat, vineri, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

“Cel de-al cincilea apel de propuneri de proiecte, adresat initiativelor de dezvoltare a infrastructurii si, probabil, ultimul deschis in perioada curenta de programare, a fost lansat la data de 29 august 2011, cu un buget asigurat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) de aproximativ 51,4 milioane de euro. Cele 201 aplicatii depuse pana la data limita, la 31 ianuarie 2012, au solicitat un buget de aproximativ 5 ori mai mare decat cel disponibil. Datorita calitatii bune a proiectelor evaluate, Comitetul Comun de Selectie a decis utilizarea completa a fondurilor ramase disponibile prin Program in cadrul perioadei de programare 2007-2013, astfel incat sa poata fi finantate 53 de proiecte”, se arata intr-un comunicat al MDRT.

La sedinta de selectie, care s-a desfasurat la Timisoara la 19 iulie, au participat reprezentanti ai institutiilor relevante, la nivel regional si national, din Romania si Ungaria.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 este destinat dezvoltarii sustenabile a regiunii transfrontaliere. Pana in prezent, prin Programul HURO au fost contractate aproape 400 de proiecte, care beneficiaza de aproximativ 150 de milioane euro din fonduri europene.

“Intrucat Comisia Europeana a facut publica propunerea sa privind arhitectura viitoarei politici de coeziune, putem privi cu incredere la viitorul cooperarii. Cooperarea teritoriala, si implicit cea transfrontaliera, este un domeniu de interes – cu importanta crescuta – si in perioada 2014 – 2020”, se mai spune in comunicat.

Cele doua state au initiat deja activitati pentru viitorul program si au convenit ca pregatirea si planificarea pentru urmatoarea perioada bugetara de 7 ani, 2014-2020, sa se desfasoare sub coordonarea ministerelor de resort din cele doua tari, cu implicarea activa a reprezentantilor regiunilor relevante, pentru a construi strategia de crestere EU2020, mai arata MDRT. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.